Palestinci ogorčeni: Ambasada SAD-a u maju seli u Jerusalem

Agencije
Palestinci ogorčeni: Ambasada SAD-a u maju seli u Jerusalem
EPA / Ilustracija
Zvaničnici američke administracije izjavili su da će ambasada SAD-a u Jerusalemu biti otvorena u maju 2018. godine, na 70. godišnjicu proglašenja nazavisnosti Izraela.

"U maju planiramo otvoriti novu ambasadu SAD-a u Jerusalemu. Otvaranje ambasade se poklapa sa 70. godišnjicom proglašenja nazavisnosti Izraela", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ukoliko se to zaista i dogodi, ova najava će značiti da će ambasada SAD-a biti premještena brže nego što je očekivano.

Američki potpredsjednik Mike Pence je krajem januara izjavio da će ambasada SAD-a biti otvorena 2019. godine.

Američka ambasada će biti izgrađena u četvrti Arnona gdje se nalazi Generalni konzulat SAD-a.

U novoj ambasadi će raditi sadašnji ambasador SAD-a u Izraelu David Friedman s timom saradnika.

Palestinci su ogorčeno reagirali na informaciju da će SAD već u maju prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, prenosi Reuters.

"Ovo je neprihvatljivo, svaki jednostrani potez neće dati legitimitet nikome i bit će prepreka svakom naporu da se uspostavi trajni mir", rekao je Nabil Abu Rdainah, portparol Mahmouda Abbasa, palestinskog predsjednika.

Prema njegovim riječima, jedini način da se postigne mir, sigurnost i stabilnost je Abbasov prijedlog koji je iznio u Vijeću sigurnosti UN, a prema kojem se treba održati međunarodna konferencija o palestinskom pitanju.

Abbas još uvijek boravi u SAD gdje je primljen u bolnicu na rutinske kontrole, a njegov povratak u Palestinu se očekuje sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije