Palestinac deportovan iz SAD-a zbog "antiameričkih" stavova Facebook prijatelja

Radiosarajevo.ba
Palestinac deportovan iz SAD-a zbog "antiameričkih" stavova Facebook prijatelja
Foto: Harvard / Ilustracija

Mladić iz Libana, palestinskog porijekla, Ismail B. Ajjawi deportovan je iz Sjedinjenih Američkih Država zbog objava njegovig prijatelja na Facebooku koje su okarakterisane kao antiameričkim. Ajjawi je boravio u ovoj zemlji čekajući da počne studirati na Harvardu, piše portal Unilad.

Ovaj 17-godišnjak je došao u Sjedinjene Američke Države prošle sedmice i trebao je početi studirati 3. septembra ove godine. Nedugo poslije je deportovan iz zemlje.

Službenici koji se bave imigracijama su ga satima ispitivali o njegovoj religiji i religijskim običajima koje praktikuje u Libanonu.

Glasnogovornik američke Carinske i granične zaštite (CBP) Michael S. McCarthy je kazao da su uočili "nedopustivo" ponašanje mladića.

Za list Harvard Crimson je istakao:

"Kandidati moraju dokazati da su prihvatljivi za boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, i to sa aspekta zdravstvenog stanja, kriminaliteta, sigurnosti... Ova osoba je ocijenjena kao neprihvatljivom za Sjedinjene Američke Države na osnovu podataka otkrivenih inspeckijom CBP-a."

Prema listu Harvard Crimson, pretraženi su mobitel i računar koji pripadaju ovom 17-godišnjaku. Tvrdi da je pretraga trajala pet sati prije nego što će ga početi ispitivati o aktivnostima njegovih prijatelja na društvenim mrežama.

"Kada bih tražio da mi vrate mobitel, službenik bi to odbio i rekao mi da sjednem - da se uopšte ne krećem. Nakon pet sati, pozvala me jedna žena da uđem u prostoriju. Nakon toga je počela vikati na mene. Rekla je da je na popisu mojih prijatelja pronašla i one koji objavljuju političke stavove koji se protive Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je Ajjawi.

Tvrdi da nikada nije komunicirao sa osobama koje imaju antiameričke stavove i da ne može biti odgovoran za ono što drugi kažu.

"Nemam niti jednu objavu kojom raspravljam o politici", ukazao je.

Njemu je 23. avgusta otkazana viza i deportovan je iz Sjedinjenih Američkih Država u Libanon.

Glasnogovornik Univerziteta Harvard Jonathan L. Swain je istakao da se radi na rješavanju problema.

"Univerzitet usko sarađuje sa porodicom studenta i vlastima kako bi se rješilo ovo pitanje odnosno kako bi se mogao pridružiti svojim kolegama u narednim danima", poručio je Swain.

Ajjawi je u kontaktu sa advokatom, te se nada će riješiti ovaj problem, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije