Situacija sve gora: Pakistan oborio dva indijska vojna aviona

Radiosarajevo.ba
Situacija sve gora: Pakistan oborio dva indijska vojna aviona
Pakistanske vlasti tvrde da su oborile dva indijska vojna aviona na području Kašmira, te da su uhapsile jednog pilota, navodi BBC.

Glasnogovornik vojske Asif Ghafoor je istakao da je jedan avion pao na području koji je pod kontrolom Pakistana, a da je jedan pao na teritorij koji je pod suverenitetom Indije.

Obaranje aviona je uslijedilo jučer nakon što je Indija počela sa zračnim napadima u Kašmiru.

Svijet pomno prati situaciju: Indijski avioni bombardovali Kašmir

Tenzije između dvije nuklearne sile su ponovo počele 14. februara ove godine kada je u samoubilačkom napadu na konvoj indijske paravojne jedinice ubijeno 40 ljudi.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi je danas poručio da je ova država angažovala svoje zračne snage kako bi zadržala kontrolu nad svojim teritorijem.

Meta zračnih napada nije bila vojna infrastruktura. Cilj je bio izbjeći stradanje ljudi i kolateralne štete – poručio je Pakistan.

S druge strane, indijske vlasti su poručile da su Pakistanci povukli svoje avione.

Obje zemlje tvrde da polažu pravo na Kašmir u kojem je muslimansko stanovništvo većinsko. Međutim, i Indija i Pakistan imaju suverenitet nad dijelovima ove regije.

Od 1947. godine ove dvije države se bore za prevlast nad Kašmirom, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije