Ovo su potencijalni nasljednici premijerke Therese May

Radiosarajevo.ba
Ovo su potencijalni nasljednici premijerke Therese May
Foto: Arhiv / Theresa May

Prije nego što Theresa May javnosti saopći svoju odluku, britanski list „The Guardian“ sačinio je listu od četiri kandidata koja bi mogla naslijediti May na poziciji premijerke.

Prvi kandidat sa najvećim šansama je bivši ministar vanskih poslova i zamjenik Therese May, Boris Johnson. Čak 39 posto Konzervativaca podržalo bi Johnsona kao premijera, ali to je i dalje nedovoljno glasova za izbor u Parlamentu.

Na drugom mjestu je Dominic Raab, iako, kako to kaže Guardian, ni on sam ne bi vjerovao u vijest da će postati premijer Velike Britanije. Dominic Raab je bivši pregovarač za Brexit, a ostavku je podnio zajedno sa Borisom Johnsonom.

Njegov nasljednik na toj poziciji, Jeremy Hunt, jedan je od kandidata za nasljednika Therese May. Iako ga kritičari nazivaju još blažom verzijom Therese May, on još uvijek nije upečatljiv kandidat.

Kandidat sa najmanje šansi je trenutni ministar okoliša Michael Gove, koji, prema Guardianu nema nikakve šanse da zauzme mjesto premijera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije