Ova država prednjači u kupovini električnih automobila: Benzince i dizelaše ukidaju

Radiosarajevo.ba
Ova država prednjači u kupovini električnih automobila: Benzince i dizelaše ukidaju
Foto: Screenshot Carwow / Tesla model tri

Gotovo 60 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj tokom marta ove godine bilo je potpuno električno, što je svjetski rekord koji je postavila zemlja koja želi okončati prodaju vozila na fosilna goriva do 2025. godine, priopćila je Federacija norveških cesta (NRF).

Izuzimanjem baterijskih motora od poreza nametnutih dizelskim i benzinskim automobilima uzdiglo je norveško tržište automobila, podigavši brendove poput Tesle i Nissana, te narušivši prodaji Toyote, Daimlera i drugih.

Prodaja električnih automobila u Norveškoj tokom 2018. godine porasla je na rekordnih 31,2 posto tržišnog udjela, s 20,8-postotnog udjela u 2017. godini, što je daleko ispred bilo koje druge zemlje.

Kupci su morali čekati dok su se proizvođači borili kako bi zadovoljili potražnju.

Porast prodaje električnih automobila na 58,4-postotni tržišni udio uslijedio je nakon što je Tesla, u martu, povećala isporuku svog Modela 3 srednje veličine, koji se prodaje za 51.400 dolara, dok je Audi započeo isporuku svojih e-tron sportskih terenskih vozila vrijednih 652.000 kruna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije