Otvorili vrata džamija: Britanski muslimani pozvali nemuslimane na čaj

Radiosarajevo.ba
Otvorili vrata džamija: Britanski muslimani pozvali nemuslimane na čaj

Britanski muslimani ovog vikenda širom Velike Britanije organizovano otvaraju vrata džamija nemuslimanima u cilju jačanja međureligijskog dijaloga i solidarnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj zanimljivi događaj, koji je privukao veliku pažnju ne samo u Velikoj Britaniji nego i šire, održava se pod nazivom "Dan posjete mojoj džamiji".

Muslimani će tom prilikom svim posjetiocima džamijama, kako muslimanima tako i nemuslimanima, ponuditi čaj, upoznati se, te zajedno razgledati unutrašnjost bogomolja.

Preko 80 džamija u Velikoj Britaniji se pridružilo inicijativi kako bi se na ovaj način, kako su poručili organizatori, svim zainteresovanima objasnila vjera islam.

Predstavnici muslimana u Velikoj Britaniji su istakli kako je glavni cilj ovog događaja da se bar donekle uklone negativne percepcije islama i informišu ljudi o toj religiji koja, kako su kazali, promoviše mir, saradnju, toleranciju i dijalog.

Ovaj događaj pod nazivom "Dan posjete mojoj džamiji" održava se u organizaciji Muslimanskog vijeća Britanije (MCB). Sličan događaj je održan i prošle godine kada se pozivu odazvalo oko 20 džamija.

Tada je veliki broj nemuslimana posjetio džamije širom zemlje gdje su, uz topli čaj i kafu, ćaskali s pripadnicima različitih vjera i svjetonazora. 

Pozivu su se ove godine odazvale i džamije u svim većin gradovima kao što su London, Birmingham, Manchester, Leeds, Glasgow, Cardiff, ali i Belfast, Plymouth i Canterbury.

Predstavnici britanskih muslimana će u džamijama govoriti o osnovama islama, dok će posjetioci imati priliku posmatrati vjernike dok obavljaju molitvu, te će biti upoznati i s društvenim aktivnostima koje se obavljaju unutar muslimanskih bogomolja.

"Lokalne džamije su uputile poziv predstavnicima svih religija, od kojih očekuju da zajedno pokažu jedinstvo i solidarnost u vrlo napetim vremenima za vjerske zajednice", kazali su iz Muslimanskog vijeća Britanije.

Inače, u Velikoj Britaniji je 2015. godine zabilježen nagli porast incidenata u vezi s antimuslimanskim osjećanjima. Prema podacima britanske policije, broj krivičnih djela podstaknutih islamofobijom prošle godine je porastao za 70 posto.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Velikoj Britaniji živi oko 2.7 miliona muslimana, što čini oko 4.5 posto ukupne populacije te zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije