Testiranja / Otkriven uzrok povećanja radijacijskog zračenja u Rusiji?

13. 08. 2019. u 08:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Najviši ruski nuklearni dužnosnik obećao je u ponedjeljak da će uspjeti razviti novo oružje dok je odavao počast petorici poginulih naučnika tokom, kako sumnjaju američki stručnjaci, neuspješnog testiranja novog projektila kojim se hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prvi snimak eksplozije nuklearnog postrojenja u Rusiji

putin_AA_0429.jpg - undefined

Foto: Anadolija: Vladimir Putin

Petorica znanstvenika pokopana su u ponedjeljak u Sarovu.

Poginuli su prošli četvrtak u nesreći do koje je došlo tokom raketnog testiranja na morskoj platformi na sjeveru Rusije, rekli su iz državne nuklearne agencije Rosatom.

Ministarstvo odbrane prvobitno je reklo da je pozadinsko zračenje bilo na normalnom nivou, ali su zbog naglog porasta zračenja zabilježenog u obližnjem gradu američki nuklearni stručnjaci posumnjali da je neuspjeli test uključivao krstareći projektil s nuklearnim pogonom.

Stručnjaci sumnjaju da je zračenje posljedica nesreće za vrijeme testiranja krstarećeg nuklearnog projektila Burevjesnik.

Burevjesnik je jedan u nizu strateških oružja kojima se Putin hvalio prošle godine. Napetosti između Moskve i Washingtona zbog kontrole oružja pogoršane su povlačenjem iz značajnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Čelnik Rosatoma Aleksej Lihačev pohvalio je poginule nuklearne stručnjake kao „ponos zemlje“ i „ponos atomskog sektora“.

„Najbolje odavanje počasti bit će naš kontinuirani rad na novim modelima oružja, koji će se definitivno provesti do kraja“, rekao je Likhačev, prenijela je novinska agencija RIA.

NEMA KOMENTARA