Osumnjičenik za nestanak Maddie šokirao poznanike: Dijete je sada mrtvo…

Radiosarajevo.ba
Osumnjičenik za nestanak Maddie šokirao poznanike: Dijete je sada mrtvo…
PrtScr / Malena Maddie i roditelji

Tri sedmice nakon nestanka tada trogodišnje Britanke Madeleine McCann svjedok je prijavio policiji kako ju je vidio da ulazi u Volkswagen kombi nalik vozilu koje posjeduje glavni osumnjičeni za njezin nestanak, ali nadležna portugalska policija nije poduzela ništa u vezi s tim tragom.

Britanski Sun optužuje portugalsku policiju da nije pravobitno i dovoljno temeljito istraživala tragove, portugalska policija tvrdi da je osumnjičeni nevin, a njemačka policija bori se s vremenom jer sumnjivcu istječe kazna i uskoro bi se mogao naći na slobodi, piše Jutarnji.

Više od 400 novih informacija

Njemačke vlasti prošlu su srijedu objavile da imaju novog osumnjičenika u slučaju Madeleine McCann koja je nestala 2007. godine u Portugalu.

Riječ je o 43-godišnjem Nijemcu Christianu Brückneru koji služi kaznu za švercanje droge u njemačkom zatvoru u Kielu i čeka presudu njemačkog suda za slučaj silovanja 72-godišnje umirovljenice. Uložio je žalbu Europskom sudu pravde, uz tvrdnju kako mu treba biti suđeno u Portugalu, što znači da bi se uskoro mogao naći na slobodi.

Za manje od tri dana nakon objave imena novog osumnjičenika britanska je policija dobila više od 400 novih informacija vezanih za slučaj McCann.

Slučaj koji je prije 13 godina potresao svijet i dalje predstavlja misterij, a kako vrijeme protječe, britanski i njemački istražitelji nadaju se da će im nove dojave otkriti krivca i donijeti pravdu roditeljima nestale djevojčice.

Malena Maddie i roditelji - undefined

PrtScr: Malena Maddie i roditelji

Novi tragovi

Nekoliko je novih važnih tragova koji su u ovih nekoliko dana otkriveni.

Prvi trag je svjedok koji je navodno dojavio Brückneru raspored kretanja porodici McCann. Riječ je o bivšem zaposleniku odmarališta Praia da Luz u kojem je Madeleine nestala, donosi portugalski dnevni list Correio da Manhã. Svjedok, koji bi mogao biti i potencijalni pomagač u zločinu, otkrio je Brückneru u koje vrijeme McCannovi večeraju i koliko se otprilike vremena zadržavaju u restoranu.

Kad je imao tu informaciju, Brückneru je bilo lako izvesti pljlačku jer u to je vrijeme odmaralište bilo raj za sitne kriminalce. Brückner se navodno došuljao do apartmana McCannovih s namjerom otuđivanja dragocjenosti, ali se iznenadio kad je otkrio da u sobi spava troje djece: trogodišnja Madeleine i dvogodišnji blizanci. Zgrabio je najstarije dijete i pobjegao. Teorija je portugalskih vlasti da je “cilj bio izvršiti provalu, ali osumnjičeni se uspaničio”.

Druga važna svjedokinja je Brücknerova prijateljica i konobarica Lenta Johlitz koja ga je čula kako govori da je Madeleine mrtva. Johlitz je jedan dan 2014. godine s prijateljima pričala o nestanku Madeleine McCann. Brückner je bio u blizini i nije mu bilo ugodno tokom razgovora, ispričala je konobarica za Bild. U jednom se trenutku potpuno izbezumio i zavapio: “Dijete je sada mrtvo, i to je dobra stvar. Postoje načini kako da tijelo brzo nestane. Svinje jedu i ljudsko meso”, prisjetila se Brücknerovih riječi.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Trag o Maddie vodio i do Međugorja

Netflixov dokumentarac “Nestanak Madeleine McCann” (The disappearance of Madeleine McCann”), koji se emitira od 15. marta, pogledalo je na desetine miliona ljudi u svijetu, a u “epizodnoj ulozi” pojavljuju se i 24sata, kada se spominje potraga malene Engleskinje u Bosni i Hercegovini, u Međugorju. 

Nezadovoljni radom portugalske policije, otac i majka su unajmili privatne istražitelje i oni su otkrili važne detalje koji su promaknuli Portugalcima.

U cijeloj priči se ističe situacija u BiH. Irski hodočasnik je bio u Međugorju i tvrdio da je tamo vidio plavokosu djevojčicu frapantno nalik na Maddie.

"Među vjernicima sam uočio djevojčicu koja se svađala s muškarcem i ženom. Prišao sam im, no muškarac je stavio djevojčici ruku preko usta i ugurao je na silu u Golf. Prilično sam siguran da to dijete nije njihovo. Zapisao sam registraciju, " rekao je Irac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije