Osuđen Bosanac Hamdija J.: Veličao ISIL dok je živio od socijalne pomoći u Berlinu

J. M.
Osuđen Bosanac Hamdija J.: Veličao ISIL dok je živio od socijalne pomoći u Berlinu
Foto: Bild / Optuženi Hamdija J.
Apelacioni sud u Berlinu osudio je u utorak državljanina BiH Hamdiju J. na kaznu zatvora od jedne godine i osam mjeseci.

U procesu koji je počeo krajem januara Hamdija J. optužen je za podsticanje na pobunu, kampanju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, korištenje simbola zabranjene organizacije... 

Već smo pisali da je 41-godišnji Bosanac objavljivao video klipove kojima se veliča teroristička "Islamska država", osuđivao je sve muslimane koji se nisu pridružili ISIL-u, organizaciji čija se zastava vijorila na njegovom profilu.

U Njemačkoj veličao ISIL: Počelo suđenje državljaninu BiH Hamdiji J.

Njegove objave na Facebooku bile su prepune mržnje pa je, između ostalog, Jevreje i Kurde proglašavao je "majmunima i svinjama" koje žele uništili Allaha.

Hamdija J. je prvi put došao u Njemačku 1992. godine. Zahtjev za azil mu je odbijen, ali se svejedno vratio 2002. Dozvoljeno mu je da ostane budući da ima dijete u vezi sa državljankom Njemačke.

Hamdija J. u Berlinu živi od socijalne pomoći. Sigurnosne službe izvijestile su 2016. godine da je planirao napad te da je bio u redovima ISIL-a u Siriji.  Međutim, ove tvrdnje nije bilo moguće dokazati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije