! / Jedan od osnivača Facebooka: Sad je dosta, vrijeme je da ga ugasimo

09. 05. 2019. u 15:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Mark Hughes pomogao je Marku Zuckerbergu da transformira Facebook u veliku društvenu mrežu i prepoznat brend, a sada poziva na njegovo gašenje.

U dugoj kolumni koju je napisao za "New York Times" Hughes je kazao da Zuckerberg ima "nevjerovatnu moć" i uticaj u vladama.

Vrijeme je, kaže, da se Facebook ukine.

"Mark je dobra, uljudna osoba. Ali sam ljut na njega, jer ga je fokus na rast kompanije doveo do toga da je žrtvovao sigurnost svojih korisnika za klikove", napisao je Hughes.

"Razočaran sam, u sebe i u prvu ekipu programera Facebooka, što nismo predvidjeli kako će News Feed algoritmi promijeniti naše kulture, uticati na izbore i ojačati nacionalističke lidere", kazao je Hughes, dodavši da se "Zuckerberg okružio pogrešnim ljudima koji mu se nikada ne suprotstavljaju".

Hughes je samo jedan u nizu od bivših izvršnih ljudi iz Facebooka koji su pozvali na striktnije regulacije Facebooka i drugih online platformi.

Zuckerberg je kazao da je otvoren za neke regulacije. U svojoj kolumni za Washington Post, direktor Facebooka podcrtao je stvari koje bi pristao da promijeni na Facebooku.

Hughes je kazao da Zuckerberg sada ima vlasništvo i kontrolu nad 80 posto svjetskog tržišta online medija.

On je također predložio da američka vlada treba da formira agenciju koja će nadzirati rad tehnoloških kompanija.

NEMA KOMENTARA