"Čudo" na pomolu: Da li će Italija prvi put dobiti ženu na čelu vlade

J. M.
"Čudo" na pomolu: Da li će Italija prvi put dobiti ženu na čelu vlade
Foto: Vijeće Europe / Marta Cartabia

Još nema rješenja Gordijevog čvora u Italiji nakon ostavke premijera Giuseppea Contea. Traju pregovori stranaka koje vodi dosadašnji potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, a pokušava se pronaći većina za odobravanje ustavne reforme koja smanjuje broj parlamentaraca.

Naravno, neizbježno pitanje u svim pregovorima je migrantska politika kojoj ton daje kontroverzni Matteo Salvini, najzaslužniji za prošlosedmični pad Vlade. No, najveći izazov predstavlja oporavak javnih financija, odnosno pronalazak ušteda u budžetu kako bi se spriječilo podizanje PDV-a za čak 4 posto.

Predsjednik Sergio Mattarella (78) dao je strankama više vremena za mogući dogovor o novoj vladi, dok se Salvini nada propasti pregovora i raspisivanju novih izbora.

Na pitanje ko bi mogao novu vladu u prvi plan neočekivano izbija Marta Cartabia, 56-godišnja potpredsjednica Ustavnog suda, povjernica predsjednika države. Dolazi iz Milana, predaje na brojnim univerzitetima, a u karijeri je radila u raznim odborima Europske unije. Ako bude izabrana, postat će prva žena na čelu Vlade Italije.

Zbog umjerene politike Marta Cartabia smatra se potpunim antipodom ksenofobnom desničaru Salviniju. Krasi je odgovornost i moralnost, nestranačka je ličnost, pa se mnogi nadaju da je Cartabia prava osoba na čelu nacije koja, prema časopisa "l'Espresso", uvijek misli na sebe, nikako na državu…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije