Osmi susret Putina i Erdogana: Na stolu budućnost Sirije?

Radiosarajevo.ba
Osmi susret Putina i Erdogana: Na stolu budućnost Sirije?
Foto: EPA-EFE / Erdogan i Putin: Dugoročna saradnja

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otputovat će danas u grad Soči kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kako je predviđeno, ovo bi trebala biti jednodnevna posjeta, a kako prenosi Anadolija, ov posjeta je već ranije ovog mjeseca dogovorena između Moskve i Ankare.

Putinov savjetnik za međunarodna pitanja Jurij Ušakov je rekao da će to biti osmi susret dvojice lidera od početka godine.

„Rusija smatra da dugoročna regionalna stabilnost može biti postignuta samo ako se obnovi sirijsko jedinstvo, kao i da treba uzeti u obzir i interese svih etničkih i vjerskih grupa u Siriji“, kazao je Ušakov, navodi Reuters.

Beta je ranije javila, pozivajući se na službenu Moskvu, da su dva predsjednika tokom razgovora „uočili potrebu za sprečavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske Vlade“ te potvrdili „poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Susret dvojice predsjednika u Sočiju dogodit će se na dan kada istječe petodnevno primirje na sjeveru Sirije, dogovoreno s američkom administracijom, kako bi se Kurdi povukli 32 kilometra od granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije