Osam zemalja EU obratilo se predsjedniku Trumpu

Radiosarajevo.ba
Osam zemalja EU obratilo se predsjedniku Trumpu
Foto: Anadolija / Donald Trump

Osam zemalja EU upozorilo je predsjedika SAD Donalda Trumpa da bi mogao propasti svaki izraelsko-palestinski mirovni plan ako nije zasnovan na granicama prije rata 1967.

„Mi članice Vijeća Evropske unije, željele bismo da ponovimo još jednom snažnu posvećenost EU međunarodno dogovorenim parametrima za pravedan i trajan mir na Bliskom istoku, zasnovan na međunarodnom pravu, relevantnim rezolucijama UN-a i ranijim sporazumima“, navode ambasadori osam zemalja u zajedničkom saopćenju.

U saopćenju se upozorava da „svaki mirovni plan koji ne priznaje te međunarodno dogovorene parametre rizikuje da bude osuđen na propast“.

Ambasadori su se obratili novinarima u sjedištu UN-a u Njujorku nakon sastanka Vijeća sigurnosti posvećenog izraelsko-palestinskom sukobu.

Predstavnici zemalja članica EU koji su govorili na sastanku, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Poljske i Švedske rekli su da plan SAD mora potvrditi postojeća razumijevanja koja se odnose na rješenje sukoba prema modelu dvije države.

Saopćenje su potvrdile i Belgija, Italija i Njemačka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije