Šest Macronovih institucija koje bi mogle promijeniti EU

Radiosarajevo.ba
Šest Macronovih institucija koje bi mogle promijeniti EU
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozvao na ozbiljne reforme koje će osigurati budućnost Evropske unije, piše BBC.

Macron je ukazao na potrebu formiranja agencije će braniti države Unije od cyber napada.

Uoči majskih izbora na Parlament Evropske unije, smatra da se trebaju zabraniti inostrane donacije za političke stranke Starog kontinenta.

Osvrnuo se i na Brexit rekavši da stanovništvo Ujedinjenog Kraljevstva nije bilo odgovarajuće informisano prije nego što će glasati da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Evropsku uniju.

Macron je u pismu građanima država članica Unija pozvao na evropsku renesansu. Pismo je objavljeno u svim novinama država članica.

U pismu je, između ostalog, naveo da je u Evropskoj uniji kao jednoj velikoj instituciji potrebno spriječiti povratak u nacionalizam - misleći pri tome i na Brexit, navodi BBC.

"Ko je Britancima rekao istinu o vremenu nakon Brexita?" - pitao se Macron dodavši:

"Ko im je rekao da će izgubiti pristup tržištu Unije? Ko im je spomenuo rizike po mir u Irskoj?".

Predsjednik Francuske je Evropsku uniju opisao "ne samo kao jedinstvenim ekonomskim prostorom", već i "kao projektom".

BBC objašnjava šta zapravo podrazumijeva "evropska renesansa" u percepciji "predsjednika bogatih" - kako ga nazivaju njegovi sugrađani. Prije svega se to odnosi na formiranje sljedećih institucija i politika:

1. Evropske agencije za zaštitu demokratije čija bi svrha bila zaštita od cyber napada, širenja lažnih vijesti i koja bi bila u ulozi zabrane inostranog finansiranja evropskih političkih partija;

2. Evropskog vijeća za unutrašnju sigurnost u čijem bi sastavu bila agencija za zaštitu granica i ured za azil;

3. Jedinstvenu minimalnu platu garantovanu za radnike u svakoj državi članici. Time bi svaki radnik bio jednako plaćen za istu vrstu posla;

4. Evropske banke za klimu čija bi funkcija bila finansiranje politika za očuvanje okoliša;

5. Evropske agencije za sigurnost hrane koja bi vršila kontrolu kvalitete hrane i štitila od različitih lobija koji utiču na kvalitet hrane i

6. Evropske konferencije za koju Macron priželjkuje da se fomira već krajem ove godine. Ova institucija bi omogućila da svaka država predlaže i prihvata promjene politika u Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije