Optužen bivši muž uspješne Bosanke Sanele Jenkins

Radiosarajevo.ba
Optužen bivši muž uspješne Bosanke Sanele Jenkins
Roger Jenkins, bivši muž poznate uspješne poduzetnice, humanitarke i borkinje za ljudska prava iz BiH Sanele Jenkins, optužen je za prevaru i finansijsku pronevjeru u multinacionalnoj banci “Barclays”.

On i još trojica nekadašnjih čelnika “Barclaysa” pod istragom su nadležnih organa u Velikoj Britaniji, jer ih je Ured za poreske pronevjere optužio za nezakonite radnje tokom velike finansijske krize 2008. godine.

Jenkins se također tereti za pružanje nezakonite finansijske pomoći suprotno Zakonu o privrednim društvima iz 1985. godine.

U pitanju je blizu 12 milijardi funti koje je u 2008. godini, kada je “Barclays” izbjegao finansijsku pomoć vlade Britanije, upumpano iz Katara. S bankarskim sistemom u krizi, “Barclays” je tražio pomoć iz vana kako bi opstao. Navodi se da je banka ilegalno platila novac Kataru u zamjenu za investiranje, prenosi Standard.co.uk.

U tekstu se navodi da je Rogera upravo njegova bivša supruga Sanela Jenkins povezala s katarskim moćnicima, što je dovelo do ogromnih katarskih investicija u “Barclaysu”.

"Iskoristila je prijateljstvo sa suprugom šeika Hamada bin Jasima bin Jabira el-Tanija, koji je predsjedavajući investicijskih vlasti Katara. To je dovelo do ogromnih katarskih investicija u „Barclays“ - piše Financial Times.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije