Oprez: Djevojčica ostala paralizirana nakon ugriza krpelja

Radiosarajevo.ba
Oprez: Djevojčica ostala paralizirana nakon ugriza krpelja
Foto: FOX19 / Djevojčica ostala paralizirana nakon ugriza krpelja

Majka iz američke savezne države Ohio odlučila je pokušati osvijestiti roditelje o opasnostima ugriza krpelja nakon što je njena petogodišnja kći umalo ostala paralizirana zbog bolesti koja se povezuje s tim nametnikom.

Sara Mell je iza uha na glavi kćeri Averey uočila dva krpelja, izvještava FOX19.

Kad ju je odvela u obližnju dječju bolnicu, njeno stanje je zbunilo liječnike koji se nikad nisu susreli s takvim slučajem, čak ni oni koji imaju 30-godišnje iskustvo.

Djevojčici su dijagnosticirali paralizu uzrokovanu ugrizom krpelja, a majka nije sigurna gdje ih je djevojčica pokupila.

„Možda je to bilo i u našem dvorištu“, izjavila je.

Paraliza uzrokovana ugrizom krpelja, prema riječima liječnika, vrlo je rijetka, a uzrokuje je otrov u slini krpelja.

„Simptomi uključuju akutnu, uzlaznu paralizu koja se često miješa s drugim neurološkim poremećajima ili bolestima. U roku od 24 sata od uklanjanja krpelja, paraliza obično nestaje“, navodi Američki centar za kontrolu bolesti.

To je bio slučaj i kod petogodišnjakinje. Nakon što su liječnici uklonili krpelje njeno stanje se stabiliziralo, ali simptomi su bili toliko teški da je postojala opasnost od otkazivanja pluća.

„Nije mogla jesti sama, u jednom trenutku je hvatala zrak. Pripremali su nas da će joj možda otkazati pluća“, dodala je majka.

Averey je otpuštena iz bolnice jer nije pokazivala nikakve nuspojave, ali čeka je pregled neurologa nakon čega će se znati ima li kakve posljedice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije