Kriza / Oko 600 novih migranata krenulo iz Hondurasa, Trump opet poziva na izgradnju zida

16. 01. 2019. u 08:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Nova migrantska povorka sa oko 600 ljudi pošla je sa sjevera Hondurasa, pišu u utorak mjesna glasila.

Američki predsjednik Donald Trump iskoristio je to kako bi još jednom pozvao demokrate da odobre finansiranje zida na granici.

Migranti su pošli iz San Pedra Sule pješke i minibusevima u ponedjeljak poslijepodne. 

Planiraju kroz Gvatemalu doći u Meksiko u nadi da će odatle ući u Sjedinjene Države, prenosi Hina.

Migranti koji bježe od siromaštva i kriminala objavili su na društvenim mrežama da su se uputili pod motom: "U Hondurasu nas ubijaju".

Čelnici meksičkog imigracijskog ureda rekli su da se migranti moraju registrirati u Hondurasu prije nego dođu u Meksiko.

"Nova velika karavana se iz Hondurasa uputila prema našoj južnoj granici. Recite Nancy i Chucku da ih dron koji leti uokolo neće zaustaviti", objavio je Trump na Twitteru smjerajući na demokratske čelnike u Kongresu Nancy Pelosi i na Chucka Schumera.

"Samo će zid biti učinkovit, nastavio je predsjednik. Samo će zid ili čelična ograda zajamčiti sigurnost našoj zemlji! Prestanite igrati političke igre i prekinite blokadu rada savezne vlade!"

Djelomični prekid rada američke savezne vlade koji je posljedica spora zbog Trumpovog zahtjeva da se izgradnja zida na američko-meksičkoj granici financira milijardama dolara, ušao je u utorak u 25. dan.

Oko 2.000 migranata trenutačno čeka u meksičkom pograničnom gradu Tijuani na ulazak u SAD.

NEMA KOMENTARA