Oglasio se i Donald Trump nakon hapšenja Assangea

Radiosarajevo.ba
Oglasio se i Donald Trump nakon hapšenja Assangea
FOTO: EPA / Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump odbio je da prokomentariše hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

On je novinarima u Ovalnoj kancelariji u Washingtonu rekao da ne zna ništa o WikiLeaksu, niti o hapšenju Assangea, javio je list USA Today.

"Zaista ne znam ništa o tome. To nije moj posao u životu. Ne znam ništa o WikiLeaksu, to nije moja stvar", istakao je Trump.

Trump je tokom predizborne kampanje u SAD 2016. godine u više navrata hvalio WikiLeaks zbog objavljivanja dokumenata ukradenih od demokrata o ruskim naporima da utiču na izbore u korist predsjednika SAD.

Policija u Londonu uhapsila je danas Assangea u Ambasadi Ekvadora, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču WikiLeaksa.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

Assange bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci.

SAD su zatražile izručenje Assangea, kojeg je Washington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšom američkomm vojnom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning 2010. godine.

Assange je, navodno, želio da objavi povjerljive vojne dokumente o aktivnostima SAD u Iraku, Afganistanu i drugim zemljama.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je da bi Assangeu u SAD mogla biti izrečena kazna zatvora od pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije