Odobrena prva vakcina protiv koronavirusa: Putinova kćerka ju je već dobila

Radiosarajevo.ba
Odobrena prva vakcina protiv koronavirusa: Putinova kćerka ju je već dobila
Foto: Ured predsjednika Rusije / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je ministarstvo zdravlja njegove zemlje odobrilo prvu vakcinu u svijetu protiv koronavirusa, dodajući da ju je njegova kćerka već primila.

Vakcina, koju je razvio moskovski Institut Gamaleya, u utorak je dobila zeleno svjetlo od ruskog Ministarstva zdravlja, otkrio je Putin. Rekao je da se nada da će Rusija uskoro započeti masovnu proizvodnju vakcine COVID-19, piše RT.

On je otkrio da je njegova kćerka već cijepljena. Kazao je da je imala blagu temperaturu, ali se brzo povukla.

"Jedna od mojih kćerki dobila je vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Nakon prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sljedećeg dana - 37 i to je bilo sve", rekao je Putin.

Zamjenica ruske premijerke Tatjana Golikova istakla je da će vakcina biti primijenjena na zdravstvenim radnicima od septembra. Ona će biti dostupna široj javnosti na dobrovoljnoj osnovi počevši od januara.

Sam Putin je objavio da su ruski naučnici prošli potrebne faze ispitivanja i dokazali sigurnost i efikasnost lijeka, te da daje nadu ne samo Rusiji, već i cijelom svijetu za "budućnost bez COVID-19".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije