Odlikovani američki SEAL marinac optužen za brutalno jezive zločine u Iraku

Radiosarajevo.ba
Odlikovani američki SEAL marinac optužen za brutalno jezive zločine u Iraku
Foto: New York Times / Edward Gallagher

Šef specijalnih SEAL operacija Edward Gallagher (39) i sam je važio za nekog vrlo specijalnog, čak i po krutim standardima američkih SEAL marinaca.

Bio je medicinar, koji je spašavao živote, te vrhunski snajperista, odlikovan više puta zbog svog vodstva tokom 19 godina vojne karijere. Nakon posljednje ture, u kojoj se borio protiv militanata tzv. Islamske države (IS) u Iraku, imenovan je za top vođu SEAL tima i nominiran za Srebrnu zvijezdu, treće najveće vojno odličje u SAD.

No danas, godinu dana kasnije, Gallagher je zatvoren, suočen sa optužbama da je tokom zadnje ture - one za koju je nagrađen - ubijao civile, ubio tinejdžera (militanta) sa specijalnom oštricom, a onda pozirao s njegovim krvavim tijelom ispred američkih zastava, piše The New York Times.

Mornarica je Gallaghera optužila za ubistvo s predumišljajem, pokušajem ubistva i više od 12 drugih zločina, uključujući i ono za narušavanje ugleda američke vojske. Ako ga optuže, ostatak svog života provest će u zatvoru. Gallagher tvrdi da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Slučaj je uzdrmao prilično tajanstveni svijet SEAL marinaca, koji se diče atmosferom tihog profesionalizma u svom poslu. Slučaj će žestoko utjecati i na druge marince koji nisu prijavili Gallagherove zločine, a jedan pukovnik već je optužen. 

Njegova obitelj ne želi vjerovati u optužbe. "To nije Eddie", kazala je njegova supruga Andrea Gallagher. “On spašava živote. On je onaj koji će uletiti u zapaljenu zgradu u trenutku kada drugi ljudi bježe iz nje."

No, u četvrtak - zadnjeg dana dvodnevnog saslušanja u bazi u San Diego - njegove brojne kolege njegovo su ponašanje opisale kao bezobzirno, a njega kao zločinca željnog krvi. Kažu da je stalno pucao u civile - jednom je ubio djevojku koja je šetala pored rijeke, drugi put starca koji je nosio vodu, a svojim je vojnicima zaprijetio da će ih ubiti, progovore li o njegovim akcijama. Tinejdžera kojeg je ubio lovačkim nožem, medicinari su doveli u bazu da spase, jer je bio teško ranjeni dječak...dok su mu pružali prvu pomoć, Gallagher je navodno došao i više ga puta, bez ikakve riječi, izbo nožem u vrat i prsa. Potom se, držeći mu krvavu glavu u zraku, slikao uz američku zastavu.

Neki njegovi vojnici toliko su bili uznemireni njegovim ponašanjem da su mu poremetili kalibraciju snajpera, da bi bio što neprecizniji, i da su često ispaljivali pucnje upozorenja da preplaše civile prije nego što bi njihov šef poželio da ih ubije...

"Proveli su više vremena štiteći civile, nego boreći se protiv terorista", izjavio je na sudu Joe Warpinski, specijalni istražitelj Mornaričke kriminalističke istražne službe. 

Advokat optuženog marinca Phillip Stackhouse rekao je da su optužbe neosnovane, jer su bazirane samo na izjavam svjedoka koji su, kako je rekao, bili nezadovoljni što ne mogu ispuniti zahtjeve svog vođe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije