Odlične vijesti nakon istraživanja o vakcinisanju protiv COVID-a

3
Radiosarajevo.ba
Odlične vijesti nakon istraživanja o vakcinisanju protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Izrael je prvi u svijetu kada je u pitanju imunizacija stanovništva. Sve druge zemlje dosta kaskaju za tom državom.

Za to su uveliko zaslužni njihov univerzalni zdravstveni sistem i manja populacija.

Njihovi napori vakcinacije imali su rezultate na 69,46 Izraelaca od 100 cijepljenih, a to je više od polovine Izraelaca koji ispunjavaju uslove(oko 3,5 miliona ljudi).

Takvi rezultati mogu se usporediti sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (47 na 100), Velikom Britanijom (20 na 100) i SAD-om (13,54 na 100). 

"Zbog njihove agresivne kampanje cijepljenja, slučajevi, hospitalizacije i smrtni slučajevi počinju naglo padati. Starije i rizične skupine, prve koje su cijepljene, bilježe dramatičan pad bolesti", navodi se u studiji objavljenoj na blogu dr. Katelyn Jetelina.  

Studija koja je izašla danas izvijestila je o prilično nevjerovatnim brojkama. 

"Među stanovništvom starijim od 60 godina, njih 89,9 posto je primilo barem jednu dozu Pfizera, novi slučajevi smanjeni su za 43,4 posto, dok je za 32 posto niža hospitalizacija", rekla je dr. Jetelina, magistrica i doktorica medicine iz epidemiologije i biostatistike.

Upravo zahvaljujući naporima Izraela, rezultati vakcinacije su vidljivi i na području SAD, ali i ostatku svijeta.

Izrael je potvrdio rezultate Pfizerovih kliničkih ispitivanja i od 416.900 ljudi koji su cijepljeni, samo njih 254 se zarazilo koronavirusom sedmicu nakon druge doze.

"Svi slučajevi su bili sa lakšom kliničkom slikom i to je rezultiralo stopom učinkovitosti od 91 posto. Ovo je vrlo dobra vijest, jer ponekad klinička ispitivanja ne odražavaju stvarno stanje", izjavila je dr. Ketelyn.

Istraživanje koje je proveo Myheritage i uzeo kao primjer 1000 testova na COVID-19 u decembru i januaru, potvrdilo je nižu incidencu u ovoj godini. Ovo je dobrodošla vijest jer to ukazuje na to da cjepiva vjerojatno smanjuju razinu zaraze među zaraženima.

Također, oko 80 posto izraelskih infekcija su B.1.1.7.  cjepiva još uvijek djeluju. To potvrđuju studije Pfizer i Moderne da će cjepiva i dalje djelovati protiv B.1.1.7.

Ovo je fantastična vijest za Sjedinjene Države, jer se ova nova varijanta udvostručuje svakih 10 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije