Od ukupno pet miliona sirijskih izbjeglica Turska prihvatila tri miliona

Fena
Od ukupno pet miliona sirijskih izbjeglica Turska prihvatila tri miliona
Anadolija / Na Balkanskoj ruti
Broj Sirijaca koji su napustili zemlju nakon šest godina rata nadmašio je pet miliona ljudi, saopćila je UN-ova izbjeglička agencija u četvrtak.

UNHCR je objavio tu brojku godinu dana nakon što su zemlje učesnice Ženevske mirovne konferencije obećale "naseliti i omogućiti mjesta za 500.000 izbjeglica" iz Sirije - ali je samo polovina takvih mjesta osigurana do sada.

Pred nama je još dugačak put u širenju procesa naseljavanja izbjeglica. Kako bismo odgovorili na taj izazov, potrebna su nam dodatna mjesta za smještaj izbjeglica, ali također se treba ubrzati provedba postojećih obećanja - izjavio je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Portparol UN-ove agencije Babar Baloch kazao je da je prije godinu dana registrovano 4,8 miliona sirijskih izbjeglica. Agencija procjenjuje da je još 6,3 miliona ljudi raseljeno unutar zemlje.

Turska, koja je prihvatila daleko najviše Sirijaca do sada, zabilježila je povećanje od 47.000 sirijskih izbjeglica od februara - čime je njihov ukupan broj u toj zemlji porastao na 2,97 miliona, kazao je Baloch. Liban i Jordan prihvatili su stotine hiljada Sirijaca.

Sjedinjene Države imaju najveći svjetski program naseljavanja izbjeglica i obećale su osigurati 64.000 mjesta za smještaj Sirijaca, kazao je Baloch. Trumpova administracija pokušala je da reducira taj program, iako je Baloch kazao da se napori UNHCR-a na doseljavanju Sirijaca u SAD nastavljaju u jeku sudskih odluka oko tog pitanja, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije