Obrat u istrazi zločina: Policija vjeruje da je terorista djelovao sam

Radiosarajevo.ba
Obrat u istrazi zločina: Policija vjeruje da je terorista djelovao sam
Foto: EPA-EFE / Mjesto terorističkog napada na Novom Zelandu

Novi Zeland ne pamti ovakav zločin. Građani odaju počast žrtvama. Njihova identifikacija, kako kažu zvaničnici, ide sporo i tijela će biti predata porodicama do srijede. 

"Šokirana sam. Ne mogu da povjerujem da neko može imati toliko mržnje u sebi i da tako ubija ljude. Kakav je to čovjek? Nema opravdanja za takav zločin. Nasilje ne donosi dobro nikome, bez obzira na vjeru i boju kože", kažu stanovnici Novog Zelanda.

Premijerka je posjetila jednu od napadnutnih džamija - razgovarala je sa onima koji su izgubili najdraže i predstavnicima muslimanske zajednice.

Nešto kasnije na konferenciji za novinare saopštila je da je minut prije napada dobila manifest napadača Brentona Taranta u kojem govori o sebi, svojoj ideologiji i planovima za napad i da ga je primilo još 30 osoba. Najavljuje oštriji zakon za kontrolu oružja.

Džasinda Arden kaže da je broj žrtava porastao na 50, a 34-ero ljudi je zadržano u bolnicama, 12 je i dalje u kritičnom stanju.

Policija vjeruje da je napadač djelovao sam. Još nema dokaza da je troje uhapšenih umiješano u zločin.

"Vrijeme od zločina je traumatično za sve nas, posebno za one koji su izgubili svoje. Radimo zajedno sa predstavnicima muslimanske zajednice da ublažimo bol i pomognemo koliko možemo", kaže Veli Homaha iz policije Novog Zelanda.

Napadač se juče pojavio pred sudom, vratiće se ponovo u sudnicu 5. aprila kada će optužnica biti proširena.

Na Novom Zelandu su pojačane mjere sigurnosti, a policija je raspoređena ispred pomenutih džamija, piše RTS

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije