Obama progovorio o Trumpu

Fena
Obama progovorio o Trumpu
Foto: Arhiv / Donald Trum i Barack Obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama žestoko je napao predsjednika Donalda Trumpa i republikanace te pozvao demokrate da se odupru "zloupotrebi moći" i da ponovo vrate osećaj razuma u politiku tako što će glasati na novembarskim izborima.

U neuobičajeno oštrom napadu na njegovog nasljednika, Obama je rekao da Amerikanci žive u opasnim vremenima i optužio republikance da prijete demokratiji, dijele zemlju, sabotiraju globalne saveze i vrše ustupke Rusiji, prenosi Reuters.

"Za dva mjeseca imamo šansu, a ne sigurnost, već šansu da vratimo neki privid razuma u našu politiku", rekao je on u govoru na Univerzitetu u Ilinoisu u gradu Urbana-Champaign.

"Zapravo, postoji samo jedna protuteža lošoj politici i zloupotrebi vlasti, a to ste vi i vaš glas", dodao je.

Obje stranke pozivaju svoje pristalice da izađu na izbore 6. novembra na kojima bi demokrati trebali osvojiti 23 mandata u Zastupničkom domu Kongresa i dva u Senatu kako bi ostvarili većinu u oba doma Kongresa i blokirali Trumpov politički program.

Obama, koji je naljutio neke demokrate odlukom da se ne pojavljuje u javnosti nakon što je predao dužnost Trumpu u januaru 2017. godine, optužio je republikance da nisu spremni očuvati demokratiju te da nisu sposobni biti protuteža Trumpovoj politici i njegovim najgorim porivima.

Rekao je da će to morati učiniti glasači.

"Prijetnja našoj demokratiji ne predstavljaju samo Donald Trump niti sadašnji stavovi republikanaca u Kongresu. Najveća prijetnja našoj demokratiji je ravnodušnost. Najveća prijetnja našoj demokratiji je cinizam", izjavio je Obama.

Trump je odbacio te kritike.

"Žao mi je, gledao sam ga, ali zaspao sam", rekao je Trump na skupu u Sjevernoj Dakoti.

"Otkrio sam da je on vrlo, vrlo dobro sredstvo za spavanje", dodao je.

Obama je ismijao Trumpa jer je preuzeo zasluge za ekonomski oporavak do kojeg je došlo za vrijeme Obamine administracije. Kazao je da Trump iskorištava nerazumijevanje među različitim kulturama i nezadovoljstvo ekonomskim stanjem koji su se razbuktali u društvenim previranjima posljednjih godina.

"Nije počelo sa Donaldom Trumpom. On je simptom, a ne uzrok. On samo kapitalizira na ogorčenju kojeg političari godinama raspiruju", izjavio je Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije