NZ: Osumnjičeni za terorizam poslao svoj manifest premijerki prije napada

Radiosarajevo.ba
NZ: Osumnjičeni za terorizam poslao svoj manifest premijerki prije napada
PrtScr / Brenton Tarrant (28): U krvavi pohod krenuo slušajući četničku muziku

Australijanac Brenton Tarrant, osumnjičen za jučerašnje terorističke napade na Novom Zelandu je nekoliko minuta prije napada poslao svoj manifest kabinetu premijerke ove zemlje Jacindi Ardern, piše CNN.

Šef odjela za odnose premijerke sa javnošću Andrew Campbell je za ovu medijsku kuću potvrdio da je njen kabinet primio "generički" e-mail, ali da ga čelnica Vlade nije vidjela.

Novozelandska vlast pokušava utvrditi tačne motive ovog terorističkog napada u kojem je ubijeno 49 i ranjeno nekoliko desetina osoba u dvije džamije u gradu Christchurch.

 

CNN podsjeća da je manifest na 87 stranica objavljen na društvenim mrežama nedugo prije napada. Opisan je kao dokument u kojem se izražavaju antimigrantski i antimuslimanski stavovi.

 

Tarrant je danas izveden pred sud. Nije se izjasnio o krivici. Prilikom pojavljivanja pred sudom, dojam je da je bio hladnokrvan osmijehujući se pred mnogobrojnim novinarima.

U međuvremenu, ljudi širom svijeta odavaju počast žrtvama terorističkog napada.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije