Novinari Radija Slobodna Evropa ubijeni u napadu militanata

Radiosarajevo.ba
Novinari Radija Slobodna Evropa ubijeni u napadu militanata
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ubijeni novinari

U dvostrukom koordiniranom bombaškom napadu u središtu Kabula u ponedjeljak je ubijeno najmanje 25 ljudi, a među njima su stradali i novinari Radija Slobodna Evropa (RSE), te ljudi iz još pet drugih medijskih organizacija. Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa "Islamska država" (IDIL).

Novinar Radija Slobodna Evropa Abadullah Hananzai poginuo je na licu mjesta, dok je Sabawoon Kakar preminuo u bolnici nakon što mu je poslije napada amputirana noga. Poginula je i novinarka Moharram Durani, koja je trebala početi raditi za ovaj medij, a bila je angažirana na temama o ženama.

"Ovo je tragičan dan za afganistanski servis našeg radija. U jednom danu izgubili smo mlade, talentirane novinare. Ovo je prvi put da su se na meti militanata našli naši novinari", istaknuo je urednik u praškoj redakciji Afganistanskog servisa Qadir Habib.

"Poražavajuća i zastrašujuća vijest", rekao je predsjednik Radija Slobodna Evropa, Thomas Kent. "Poginuli su hrabri mladi ljudi, suosjećamo s njihovim obiteljima", rekao je on.

Ubijeni mladi novinari gledali su na RSE kao na način da učine tu zemlju boljim mjestom za život. RSE je snažno pogođen brutalnim ubistvom ovih mladih novinarau Avganstanu, piše Radio Slobodna Evropa

Novinar Radio Slobodnog Afganistana Abadulah Hananzai bio je veoma uznemiren 25. aprila, kada je saznao da je jedan njegov bivši kolega ubijen na pijaci u Kandaharu, u kako se ispostavilo, očigledno planiranom ubistvu.

“Ubistvo mog kolege sa Kabul News-a, velikog novinara po imenu Abudul Manana Arganda, užasno me potreslo”, napisao je Hananzai na pašunskom jeziku na svojoj Facebook stranici. ”Argand je sada mučenik za slobodu govora!”

Biće to Hananzaiev posljednji Facebook post.

Hananzai i video producent Radija Slobodni Afganistan, Sabavon Kakar bili su među više novinara ubijenih u samoubilačkom napadu u Kabulu 30. aprila.

Novinari su pokrivali prethodni samoubilački napad kada im je drugi bombaš samoubica, prerušen kao reporter, prišao i detonirao svoj eksploziv.

Muharam Durani, 28-godišnja studentikinja, koja se obučavala da postane novinarka RSE u Radio Slobodnom Afganistanu, takođe je ubijena.

Afganistanski centar za novinare je saopćio da je ubistvo ukupno devet reportera, najsmrtonosniji napad na novinare u ovoj nesigurnoj zemlji, od rušenja talibanskog režima 2011. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije