Novi Zeland: Susreo se oči u oči sa teroristom, ovo je njegova priča

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Susreo se oči u oči sa teroristom, ovo je njegova priča
Foto: Braden Fastier - Stuff / Mohammed Akheel Uddiin lijevo na fotografiji

Mohammed Akheel Uddin se susreo oči u oči sa počineteljem terorističkog napada koji se desio u petak, 15. marta u novozelandskom gradu Chrischurchu, piše Stuff.

Prema njegovim riječima, napadača je ugledao na parkingu ispred jedne od dvije džamije gdje se desio napad. Podsjetio je da je na tom mjestu ubijeno sedam ljudi. Smatra da je taj broj mogao biti mnogo veći.

Pema navodima Stuffa, Uddin je smrtonosni pohod posmatrao s prozora džamije.

"Prekinuo sam molitvu da pogledam šta se dešava. Vidio sam da tri mrtve osobe na tlu. Ostalim pristunim u džamiji sam rekao da legnu na pod. Shvatio sam da se nešto dešava. Zamolio sam ljude da se sakriju u prostoriju za žene. To je sigurno mjesto jer se može zaključati. A zatim sam vidio napadača koji je od mene bio udaljen dva do dva i po metra", ispričao je.

Uddin je jedan od brojnih vjernika koji su svjedoci terorističkog napada za koji se tereti 28-godišnji Australijanac Brenton Tarrant.

U napadu je ubijeno 50 i ranjeno nekoliko desetina osoba. Tarrant je dan poslije napada, 16. marta izveden pred sud gdje se nije izjasnio o krivici.

Prema pisanju novozelandskog Heralda, Tarrant se želi braniti sam

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije