N. Zeland prva zemlja koja uvodi plaćeni dopust za žrtve porodičnog nasilja

Radiosarajevo.ba
N. Zeland prva zemlja koja uvodi plaćeni dopust za žrtve porodičnog nasilja
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Parlament Novog Zelanda usvojio je u srijedu jedinstveni zakon na svijetu: svim žrtvama nasilja u porodici odobrava se 10 dana plaćenog dopusta.

To vrijeme je potrebno, objašnjava se u zakonu, kako bi žrtve mogle napustiti svoje partnere, pronaći novi smještaj, a djeci nove vrtiće i škole te napokon bolje zaštititi sebe i svoju djecu.

Ta revolucionarna mjera trebala bi pružiti mogućnost bolje pomoći i zaštite za sve one koji pokušavaju pobjeći od porodičnih zlostavljača.

Za usvajanje tog zakona glasalo je 63 zastupnika, dok je protiv bilo 57. 

Jan Logie, zastupnica Zelenih, koja je autorica te inicijative, kazala je da će taj zakon pomoći da se “zaustavi nasilje te da žrtve ne strahuju zbog mogućeg gubitka posla”.

Zahvaljujući novom zakonu žrtve nasilja u porodici imat će od sada mogućnost da u relativno povoljnijim uvjetima traže novo radno mjesto, mijenjaju e-mail adrese i telefonske brojeve te uklanjaju podatke sa svojih poslovnih web stranica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije