Novi zakon o turizmu: Svi dužni prijaviti goste

Radiosarajevo.ba
Novi zakon o turizmu: Svi dužni prijaviti goste
Gradsko vijeće usvojilo je u petak, 30. septembra 2016 izmjene "Zakona o subvencioniranju turizma", a velika novost je obavezna prijava gostiju za sve koji privatno ili poslovno iznajmljuju sobe ili apartmane.

Izmjeni zakona prethodio je veliki porast privatnih ponuda za iznajmljivanje i velika popularnost internet platformi za iznajmljivanje kao što su Airbnb, wimdu i 9Flats. Svi oni sada su dužni prijaviti goste i svaki smještajni kapacitet, dok internet platforme moraju navesti kontakt podatke svih osoba koje iznajmljuju sobe ili stanove, te navesti adrese svih smještajnih kapaciteta.

Cilj je korektno ubiranje poreza i fer odnosi na tržištu između privatnih ponuđača i hotela, motela, hostela i drugih privrednih djelatnika.

Norbert Kettner, direktor Bečke turističke zajednice "WienTourismus" izjavio je da ponude ekonomije dijeljenja doprinose različitosti turističke ponude gradu, što oni načelno pozdravljaju. On smatra da su ipak potrebna jednaka pravila i jednaki porezi za sve koji participiraju na turističkom tržištu. Izmjenom zakona Beč je postavio temelje za transparentnu konkurentnost i pravnu sigurnost za ponuđače iz sive zone.

"Zakon o subvencioniranju turizma" reguliše i ubiranje boravišne takse. Ona u Beču čini 3,2 odsto neto dobitka od noćenja, a plaćaju je gosti za sve vrste smještaja. Prihodi od boravišne takse 100 % su usmjereni na turistički marketing i najvažniji su izvor finansiranja turističke zajednice.

Kazna za neprijavljivanje gostiju prema novom zakonu iznosi 2.100 eura. Beč se u početku primjene zakona ne želi fokusirati na kažnjavanja već na informisanje najvažnijih aktera. Podsjećaju da se 40 odsto stanova u Beču (su)finansira iz javnih sredstava i stoga ne smije biti iznajmljivano u turističke svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije