Novi video prikazuje da su dvije iranske rakete pogodile ukrajinski avion

Radiosarajevo.ba
Novi video prikazuje da su dvije iranske rakete pogodile ukrajinski avion
Foto: Screenshot / Objavljen novi video rušenja ukrajinskog aviona

New York Times potvrdio je u utorak snimke sigurnosnih kamera koji prvi put pokazuju da su dvije rakete pogodile ukrajinski avion 8. januara.

Kako se navodi rakete su lansirane s iranske vojne baze udaljene oko 13 kilometara od aviona.

Novi videozapis popunio je prazninu i odgovorio na pitanje zašto je transponder aviona prestao raditi nekoliko sekundi prije nego što ga je avion pao.

Pentagon: Iranci su ruskom raketom srušili ukrajinski putnički avion

Ranija analiza Timesa potvrdila je ono što je Iran kasnije priznao:

„Da je iranska raketa pogodila avion. Times je također utvrdio da je transponder prestao raditi prije nego što je raketa pogodila avion. Čini se da novi video potvrđuje da je prva raketa onesposobila transponder, prije udara druge rakete koji se takođe vidi u snimku, oko 23 sekunde kasnije“, navodi se.

Pojašnjeno je da niti jedan od pogodaka nije odmah oborio avion. Novi video prikazuje avion koji leti i kreće se prema međunarodnom aerodromu u Teheranu. Times je potvrdio da je novi video snimak snimljen kamerom na krovu zgrade u blizini sela Bidkaneh, 6,5 kilometara od iranske vojne baze.

Iranska vojska za napad je okrivila ljudsku grešku i rekla da je avion pogrešno identifikovan kao krstareća raketa koja leti iznad Teherana. Ali putanja leta aviona sugerira drugačije. Aktivnosti na međunarodnom aerodromu u Teheranu bile su normalne ujutro 8. januara, pokazali su podaci o letu, a Let 752 pratio je redovnu rutu. Bio je to jedan od 19 aviona koji su poleteli iz Teherana u satima nakon što je Iran lansirao rakete u vojne baze u Iraku u kojima su smještene američki vojnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije