Novi udarac za Borisa Johnsona: Leđa mu je sada okrenuo i brat

Radiosarajevo.ba
Novi udarac za Borisa Johnsona: Leđa mu je sada okrenuo i brat
Foto: BBC / Jo Johnson

Jo Johnson, mlađi brat premijera Borisa Johnsona, dao je ostavku kao konzervativni zastupnik i ministar u vladi svoga brata, rekavši da je 'rastrgan između odanosti porodici i nacionalnog interesa'.

Ministar u vladi svog brata Borisa Johnsona i parlamentarni zastupnik okruga Orpington u svom je tweetu napisao kako postoji 'neriješiva napetost' u njegovoj ulozi.

Premijerov je brat, naime, na referendumu 2016. glasovao za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Prošle godine podnio je ostavku na ministarsko mjesto u vladi Therese May, protiveći se njenom sporazumu o Brexitu koji je postigla s Bruxellesom. U vladu se vrati ljetos, nakon što su članovi Konzervativne stranke na čelo stranke izabrali njegovog brata Borisa, javlja BBC.

Nakon Johnsonove ostavke, bivši britanski ministar pravosuđa David Gauke, kojeg su Konzervativci izbacili iz stranke nakon što je ove sedmice podržao nacrt zakona o Brexitu u Parlamentu, napisao je na svom Twitter profilu: 'Puno se zastupnika u posljednje vrijeme našlo u sukobu interesa. Ovo je veliki gubitak za Parlament, vladu i Konzervativnu stranku.'

Laburistički zastupnik Wes Streeting napisao je pak: 'Bez obzira na naše nesuglasice, vrlo poštujem Joov integritet i uvijek sam cijenio njegovu pristojnost i ljubaznost u našim razgovorima o politici visokog obrazovanja. Konzervativna stranka gubi previše torijevaca.'

Na posljednjim općim izborima Jo Johnson izabran je za zastupnika u Orpingtonu s većinom od 19.461 glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije