Novi snimak Ivana Milata: Sin hrvatskog emigranta najgori serijski ubica u Australiji

express.hr
Novi snimak Ivana Milata: Sin hrvatskog emigranta najgori serijski ubica u Australiji
Printscreen / Ivan Milat u vrijeme izvršenja zločina

Najpoznatiji australski serijski ubica Ivan Milat je na samrti i prebačen je u bolnicu u okolini Sydneyja. Njegov transfer je izveden pod visokim mjerama sigurnosti.

Milat, čiji je otac rođen u Blatu na Korčuli, više se neće vraćati u zatvor zato što je u terminalnoj fazi raka. Njegov nećak Alistair Shipsey govori kako Milat više od godine dana pokazuje znakove demencije što dovodi u pitanje rješavanje brojnih slučajeva ubistava koji se povezuju s njim. 

Osuđen je za sedam ubistava u nacionalnom parku Belanglo između 1989. i 1992. godine, ali nekoliko ubistava ranijih godina ima određene sličnosti s Milatovim metodama ubijanja. Čak i njegov mlađi brat Richard je tvrdio da bi policija mogla otkriti "gomile leševa".

Milat je uhapšen 22. maja 1994. godine kad je 50 specijalaca australske policije upalo u njegov dom u Eagle Valeu i navuklo mu na ruke lisice.

"Pa, što vam je? Kakva ubistava, pobogu?", govorio je policajcima dok su ga odvodili.

Policajci su u kući pronašli svu silu oružja kojim je ovaj potomak hrvatskih doseljenika bio fasciniran cijeli život. Više nije bilo sumnje. U zabačenom predgrađu Sydneyja, 50-ak kilometara južno od velegrada, upravo su uhvatili jednog od najgorih serijskih ubica u historiji Australije.

Osumnjičen ke za krajnje brutalna ubistva najmanje sedam mladih autostopera u razdoblju od 1989. do 1993. i s naznakama seksualnog iživljavanja nad nekima od njih.  Bilo je tu svega. Od odrubljivanja glave mačetom dok je žrtva još bila živa, desetaka uboda nožem, pa do ispaljivanja desetak hitaca žrtvi u glavu. 

Ivan Milat danas služi sedam doživotnih robija jednu za drugom, uz još 18 godina zatvora i bez mogućnosti pomilovanja. Pritom mu nisu uspjeli dokazati da je u najmanje četiri godine iživljavanja na autocesti Melbourne - Sydney pobio još 20-ak drugih djevojaka i mladića.

Ostatak price o Ivanu Milatu pročitajte na portalu Express.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije