Jak zemljotres ponovo zatresao Novi Zeland: Uzrokovano oko 100.000 klizišta

Radiosarajevo.ba
Jak zemljotres ponovo zatresao Novi Zeland: Uzrokovano oko 100.000 klizišta
Mnogobrojni turisti i stanovnici Novog Zelanda ostali su zaglavljeni nakon serije razornih zemljotresa, od kojih je još jedan, veoma snažan jutros pogodio šire područje grada Kaikoura.

Ovaj grad najviše je stradao u razornim zemljotresima prethodnih dana i stoga je velika koncentracija spasilaca u ovom području, koji ulažu sve napore da evakuiraju mnogobrojne turiste i stanovnike ovoga grada.

Jutrošnji zemljotres jačine 5.8 stepeni Richterove skale zatresao je Kaikouru oko 7.30 sati prema lokalnom vremenu, te je prijavljena smrt dvije osobe nakon što su stigli izvještaji o ovom zemljotresu, navodi britanski Mirror.

 

novi_zeland_potres_geonet_utorak.jpg - Novi snažan zemljotres na Novom Zelandu: Uzrokovano čak 100.000 klizišta

Inače ovo je dio procesa smirivanja tla, nakon što je prekjučer Novi Zeland pogodio zemljotres magnitude 7.8, a zatim i cunami koji je napravio veliku štetu na širem području Novog Zelanda. Još jučer je jedan razoran potres klizištem odsjekao grad Christchurch od ostatka zemlje, a kako se navodi u izvještaju Guardiana zemljotresi su prouzrokovali nevjerovatnih gotovo 100.000 klizišta koji ugrožavaju brojne dijelove ove zemlje.

Zemlja se i dalje trese u raznim dijelovima Novog Zelanda, a stručnjaci predviđaju kako će se stanje u narednim danima smirivati, no da je i dalje moguć veliki broj potresa u široj regiji kako se zemlja bude smirivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije