Novi katamaran: Prva krstarenja od centra Beča do Bratislave

Radiosarajevo.ba
Novi katamaran: Prva krstarenja od centra Beča do Bratislave
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Novi katamaran Twin City Liner
Beč i Bratislava najbliži su glavni gradovi u Evropi.

Povezuje ih autobuski saobraćaj, voz ali i redovni katamaran "Twin City liner".

Ovaj brod plovi brzinom od 60 km/ h, a putovanje traje 75 minuta. Od 2019. godine na Dunav stiže novi model ovog popularnog broda. Gradili su ga u Velikoj Britaniji i sada je na putu za Beč.

Novi katamaran Twin City Liner gradili su radnici pristaništa na britanskom otoku Wight Island. Izgradnja je trajala ukupno 62.000 sati. Bečki Holding (Wien Holding) uložio je oko 7 miliona eura u novo plovilo. Novi katamaran ima više kapaciteta od svog prethodnika i može primiti do 250 putnika. Težak je sedamdeset tona, sastoji se od 25 tona aluminija i 60 kvadrata stakla. Spušten je u vodu početkom decembra. Trenutno traju tehnički ispiti, a obuka osoblja dvije sedmice.

Ako tehnički ispiti budu u redu, katamaran preuzima podružnica Wien Holding-a u Rotterdamu. Odatle katamaran plovi dalje unutarnjim plovnim putevima do Beča. Njegov dolazak u Beč se očekuje za dvije i po sedmice, a planiraju se i najnoviji izleti.

Prva katamaranska krstarenja od centra Beča do centra Bratislave planirana su 29. marta 2019. godine.

U 2018. godini katamarani između Beča i Bratislave prevezli su 145.000 putnika, od početka rada 2006. godine čak više od 1,7 miliona.

Više informacija na ovom LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije