Novi detalji istrage otkrili mogući uzrok požara u Notre Dameu

Radiosarajevo.ba
Novi detalji istrage otkrili mogući uzrok požara u Notre Dameu
Foto: Twitter / Katedrala Notre Dame znatno oštećena u požaru

Francuski istražioci vjeruju da je uzrok požara u pariškoj katedrali Notre Dame uzrokovao kratki spoj na električnim instalacijama.

Predstavnik francuske policije rekao je agenciji The Associated Press da je prvi pregled zgarišta pokazao kako bi kvar na električnim spojevima mogao uzrokovati takvu buktinju. Problem je što policajci i vatrogasni istražioci još uvijek ne mogu obaviti pregled unutrašnjosti jer se vjeruje da još uvijek postoji opasnost od urušavanja nekih dijelova.

 Prijeti urušavanje

Dužnosnik kojeg citira AP, a koji je zamolio da mu se ne objavi identitet, pojasnio je kako su neki dijelovi unutrašnjosti katedrale vrlo nestabilni te je u toku njihovo podupiranje drvenim gredama.

Istražioci zasad vjeruju da vatra nije namjerno izazvana, a u toku je ispitivanje zaposlenih u katedrali kao i radnika koji su bili uključeni u posao renoviranja. Dosad je ispitano četrdeset osoba, tvrdi AP pozivajući se na ured pariškog tužiteljstva.

Vatrogasni dužnosnici također su upozorili da je zgrada nestabilna te da bi se neki zidovi mogli urušiti, zbog čega radnici užurbano rade na podizanju statike katedrale. Pomoću specijalnih dizalica neki se teški kipovi uklanjaju sa zidova crkve kako bi se smanjio pritisak na njih, a naročito je velik problem konstrukcija krova koji je u potpunosti izgorio.

Zbog opasnosti od urušavanja policija je u četvrtak i zatvorila veliki dio otoka na Seini na kojem se nalazi Notre Dame. Pristup je bio onemogućen i ranije, no sada je područje i službeno zatvoreno za javnost, javlja AP.

Vatrogascima dati medalje

Dok istražioci i radnici neumorno rade na zgarištu jedne od najpoznatijih crkava na svijetu, Francuska na svoj način odaje počast hrabrim vatrogascima koji su riskirali živote kako bi spasili ovaj objekt neprocjenjive materijalne, kulturne i historijske vrijednosti. Lično im se na velikoj svečanosti priređenoj u Jelisejskoj palači zahvalio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Imali smo priliku vidjeti perfektnu organizaciju vatrogasaca koji su na teren izašli u nekoliko trenutaka, odgovorni, hrabri, solidarni i učinkoviti“, rekao je Macron pomenuvši kako je upravo zahvaljujući dobroj organizaciji vatrogasaca izbjegnut najcrnji scenarij u kojem bi katedrala bila u potpunosti uništena. Najavio je da će vatrogascima dodijeliti Medalju časti.

Svečanost zahvale vatrogascima održana je i u pariškoj Gradskoj dvorani uz koncert Bachovih djela za violinu te čitanje ulomaka iz znamenitog djela Victora Hugoa "Zvonar Crkve Notre-Dame".

Više informacija o požaru u katedrali Notre Dame možete pročitati OVDJE

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije