Novi debakl Trumpove administracije: Zbog Irana u sukobu s ostatkom svijeta

Fena
Novi debakl Trumpove administracije: Zbog Irana u sukobu s ostatkom svijeta
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u subotu je ismijao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog, kako ga je nazvao, vanjskopolitičkog "gafa" pokušajem da proteste u Iranu uvrsti na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Vijeće sigurnosti odbacilo je američki ogoljeli pokušaj da preotme njegov mandat", napisao je Zarif na Twitteru i dodao:

"Većina članica naglasila je potrebu potpune provredbe JCPOA (nuklearnog sporazuma) i suzdržala se da se mješa u unutrašnje stvari drugih zemalja. Još jedan vanjskopolitički gaf Trumpove administracije", navodi Zarif u tweetu.

Sjedinjene Države insistirale su na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak kako bi se raspravljalo o petodnevnim protestima koji su zahvatili Iran u prošloj sedmici, tokom kojih je poginula 21 osoba i na stotine uhapšeno.

Američka ambasadorica Nikki Haley tvrdila je tada da bi nemiri mogli eskalirati u sukob širih razmjera i povukla je paralele sa Sirijom.

Ruski ambasador u UN-u uzvratio je, međutim, da bi, ukoliko se američka pozicija usvoji, vijeće također moglo raspravljati o nemirima iz 2014. godine u američkom gradu Fergusonu zbog policijskog ubistva crnog tinejdžera ili o američkom gušenju pokreta Okupirajmo Wall Street. 

Velika Britanija i Francuska ponovile su da Iran mora poštovati prava demonstranata, ali je francuski smbasador u UN-u Francois Delattre izjavio da "dešavanja u posljednjim danima ne predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti". 

Kina je također opisala sazivanje sastanka kao mješanje u iranska unutrašnja pitanja, dok su Etiopija, Kuvajt i Švedska izrazili rezervirasnost prema najavljenoj diskusiji. 

Iranski ambasador Gholamali Khoshro osudio je sazivanje sastanka kao "farsu i gubljenje vremena" i izjavio je da bi se vijeće umjesto toga trebalo posvetiti izraelsko-palestinskom sukobu ili ratu u Jemenu.

Iranske vlasti objavile su da su nemiri okončani i organizirale su trodnevne provladine mitinge širom zemlje između srijede i petka, prenosi AFP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije