Novi Černobil: Rusi po navici skrivaju detalje fatalne eksplozije

Radiosarajevo.ba
Novi Černobil: Rusi po navici skrivaju detalje fatalne eksplozije
Foto: Screenshot / Eksplozija u Rusiji

Petero naučnika koji su stradali 8. augusta ove godine u eksploziji u ruskom gradu Sarovu pokopani su i proglašeni su dani žalosti. Bili su zaposlenici državne nuklearne agencije Rosatom, a stradali su tokom eksplozije za vrijeme testiranja u blizini luke Severodvinsk, piše Express.hr.

Poginuli Aleksej Vjušin, Evgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski proglašeni su narodnim herojima a poginuli su tokom ispitivanja sistema za tekući pogon koji uključuje izotope na sjeveru Rusije.

Sarov je grad u Nižnjenovgorodskoj oblasti, a tokom Hladnog rata zvali su ga Arzamas-16 i bio je zatvoreni grad, nedostupan strancima. Ovaj tajanstveni grad u kojeg se može ući samo s posebnim dozvolama, sličan je američkom Los Alamosu, mjestu u kojem se gradilo američko nuklearno oružje.

O razlozima nesreće još se špekulira, a rijetki je neće povezati sa nekom vrstom nuklearnog testiranja. Na sjeveru Rusije vlasti su detektirale manje povećanje radijacije nakon eksplozije na vojnom poligonu. Severodvinsk ima pomorsku bazu i brodogradilište, a ruska agencija TASS u početku je tvrdila, citirajući njihove izvore, da se incident dogodio na brodu. Tada su im i rekli da produčje oko eksplozije neće biti evakuirano.

Ali manjak informacija i kratki porast radijacije uključili su alarm za uzbunu. Ruski ministra obrane priznao je da je nešto pošlo krivo, a ona su krenula nagađanja što.

Jeffrey Lewis sa Middlebury Institute of International Studies na Montereyju bio je prvi koji je napisao da nesreća ima čudne elemente.

Na Twitteru je objavio satelitsku snimku koja je pokazala da se nosač nuklearnog goriva Serebrianka nalazi u blizini mjesta nesreće. Možda su Rusi tako testirali krstareće rakete. Bio je to isti brod koji je učestvovao i prošle godine u neuspjelom testiranju krstarećih raketa na otočju Novaja Zemlja u Arktičkom oceanu sjeverno od Rusije, piše CNN.

„Skeptični smo prema onome što su rekli i mi mislio da su testirali raketu koju nazivaju Burevestnik“, kaže Lewis.

Burevestnik je krstareća raketa s neograničenim dometom i nuklearnim pogonom, i najzagonetniji projekt ruskog vojno-industrijskog sistem koji su se u posljednje vrijeme pojavili u svjetskoj javnosti.

Članovima NATO-a poznata je kao SCC-X-Skyfall. I američki dužnosnici smatraju da je eksplozija „najvjerojatnije“ povezana sa tim prototipom.

„Eksplozija ruskog Skyfalla zabrinula je ljude posebno zbog zraka oko postrojenja, i puno daje. To nije dobro“, napisao je u tvitu predsjednik Donald Trump.

Malo je informacija dostupno o ovoj raketi, osim da se njom prošle godine hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin kao raketom koja bi mogla potpuno uništiti američku obranu.

„Neograničenog dometa može manevrirati koliko god je potrebno“, rekao je pokazujući video snimke.

Malo se o njoj zna, stoga ni ne čudi da je opisuju kao zlokobno razorno oružje. Nakon eksplozije postavlja se pitanje da li je nešto opasno završilo u zraku, a po pisanju ruskog lokalnog portala zatvoren je na mjesec dana zaljev Dvina na Bijelom moru.

Oni koji strahuju da bi mogli biti riječ o novom Černobilu moraju znati da nije primijećen veliki i opasni radioaktivni oblak, što se dogodilo iznad Skandinavije 1986. godine. No strahuje se da je možda došlo došlo, kao u slučaju Černobila, do zataškavanja važnih informacija. Ova nesreća podsjeća na onu koja se dogodilo prije 19 godina, potonuće nuklearne podmornice Kursk u kojem je poginulo više do 100 mornara i osramotilo Putina. Danas Putina ne može ništa osramotiti a Kremlj vrijedno radi na kontroli informacija koje bi mogle naštetiti predsjedniku ili osramotiti zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije