Nošenje maski i redovno testiranje štiti pacijente i medicinsko osoblje

0
Radiosarajevo.ba
Nošenje maski i redovno testiranje štiti pacijente i medicinsko osoblje
Foto: Unsplash / Ilustracija

Medicinsko osoblje je zbog čestih kontakata s pacijentom posebno izloženo povećanom riziku od infekcije koronavirusom.

Kako bi ispitali da li postoji mogućnost razvijanja imuniteta kroz asimptomatsku infekciju, istraživački tim sa Kliničkog odjela za onkologiju Univerzitetske klinike za internu medicinu pri Medicinskom univerzitetu u Beču (MedUni Wien) i Opća bolnica u Beču (AKH Wien) sproveo je studiju čiji su rezultati bili suprotni očekivanjima.

U istraživanje koje je vodio onkolog Thomas Füreder bilo je uključeno ukupno 146 ispitanika, od toga 62 uposlenika Kliničkog odjela za onkologiju i 84 pacijenta.

"Naše polazno pitanje studije bilo je da li su medicinsko osoblje i pacijenti već razvili antitijela protiv SARS-CoV-2, odnosno da li su došli u kontakt sa virusom i jesu li možda čak nosioci infekcije", objasnio je Füreder.

Za istragu je korišten potvrđeni postupak ispitivanja odobren u SAD-u. Učesnici studije su testirani na prisustvo antijela te su popunjavali i strukturirani upitnik o osnovnim demografskim parametrima, individualnoj povijesti putovanja i mogućim simptomima povezanim sa koronavirusom.

Kao rezultat toga, suprotno očekivanjima istraživača, utvrđeno je da su antitijela protiv COVID-19 pronađena kod samo dva od ukupno 84 pacijenta i kod samo dva uposlenika od ukupno 62. Stoga se može dokazati da većina pacijenata i zaposlenih na Kliničkom odjelu za onkologiju nisu imuni na infekciju COVID-19 niti su je već imali.

Specifična antitijela na SARS-CoV-2 pronađena su kod ljudi tek nakon dokumentovane infekcije virusom SARS-CoV-2, koja podržava visoku osjetljivost i specifičnost metoda ispitivanja.

"Naša studija naglašava da su sve mjere poduzete na odjelu, poput nošenja maski, redovnog testiranja pacijenata i zaposlenih, te ograničenja pristupa, zaštitili i pacijente i medicinsko osoblje", objašnjava Füreder.

Kompletna studija, objavljena u časopisu "Esmo Open", dosupna je na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije