Norvežanka Kristin Foss: Još čuvam metak kojim me pogodio izraelski vojnik

AA
Norvežanka Kristin Foss: Još čuvam metak kojim me pogodio izraelski vojnik
Foto: AA / Norveška aktivistica za ljudska prava Kristin Foss

Norveška aktivistica za ljudska prava Kristin Foss, koju su izraelski vojnici u dva navrata ranili gumenim mecima tokom palestinskih protesta na okupiranoj Zapadnoj obali, i pored toga je nastavila pružati podršku palestinskom narodu i boriti se protiv izraelskog nasilja nad ovim narodom.

Foss se trenutno nalazi u regiji Han al-Amr u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Istaknula je kako postoje mnogi razlozi zbog kojih je došla u Palestinu.

Foss je u Norveškoj četiri godine bila aktivna u oblasti zaštite ljudskih prava, a kao prvi razlog njenog dolaska u Palestinu navodi činjenicu da je imala priliku svojim očima vidjeti šta se ovdje zapravo dešava.

U Palestini je od početka jula ove godine, u tom periodu je pratila veliki broj palestinskih protesta i trudila se da tamošnja dešavanja prenese u svijet.

Na samom početku razgovora Foss je Sporazum iz Osla, koji je 1993. godine potpisan između Palestinske oslobodilačke organizacije i Izraela, okarakterisala kao potpuni fijasko, te je istakla kako vjeruje da je i njena zemlja Norveška odgovorna zbog aktuelnih dešavanja u Palestini. 

"Došla sam ovdje kako bi palestinskom narodu kazala da je norveški narod uz njih, te da ne podržavamo izraelske ratne zločine kao ni okupaciju Palestine", poručila je Foss.

Norveška aktivistica je po dolasku u Palestinu bila prisutna na protestima u gradu Hebronu, tokom kojih su je uhapsile izraelske snage, a nakon šest sati je puštena na slobodu uz mjeru zabrane ulaska na Zapadnu obalu od dvije sedmice. Nakon isteka zabrane, Foss se ponovo vratila na Zapadnu obalu i učestvovala na velikom broju protesta.

Navela je također, kako su je izraelski vojnici u dva navrata povrijedili pogodivši je plastičnim mecima tokom protesta u regii Kar Kaddum.

"Mislim da u izraelski vojnici željeli da korite sve metode koje inače koriste nad Paletincima. Pogođena sam u predjelu stomaka dok sam kamerom snimala proteste. Kao što se može vidjeti na videozapisima, bila sam daleko od demonstranata i nisam predstavljala nikakvu prijetnju", kazala je Foss.

Dodala je kako je sedmicu kasnije ponovo pogođena plastičnim metkom, ovoga putu u nogu.

"Još čuvam metak kojim me pogodio izraelski vojnik", poručila je hrabra norveška aktivistica.

Istakla je kako je regija Han al-Ahmer, u kojoj je Visoki izraelski sud odobrio rušenje palestinskih naselja, od velikog značaja.

Kako je kazala, u slučaju da ova regija bude porušena Izrael će automatski imati mogućnost da poruši i druga palestinska sela.

"Na ovaj način će Jerusalem sa sjevera i juga izgubiti vezu sa Zapadom obalom te će Palestincima biti onemogućeno kretanje u regiji", istakla je Foss, te dodala:

"Cijeli svijet mora biti ovdje i sve ovo mora zaustaviti. Potrebno je da ovdje dođe delegacija Europske unije (EU). Nadam se da će rušenje biti zaustavljeno jer je ova regija od strateškog značaja za Izrael. Stoga sam sigurna da će učiniti sve kako bi došlo do rusenja ovih naselja", upozorila je Foss.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije