Njemačka: Voda rušila zgrade i kuće, nosila ljude po ulicama

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Voda rušila zgrade i kuće, nosila ljude po ulicama
U poslijepodnevnim satima zapad Njemačke je pogodila strašna oluja. Najgore je bilo u gradu Wuppertalu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. 

Snimke s tog područja prikazuju haos koji je nastao na ulicama. Obilna kiša potopila je ulice i pretvorila ih u rijeke koje su nosile sve pred sobom, pa čak i ljude.

Kako piše njemački Bild, jaka kiša i bujice srušile su čak i krovove nekih kuća i benzinskih pumpi, uništeno je na desetime automobila, a ljudi su ostali zarobljeni u trgovačkim centrima. Urušile su se i prostorije studentskog doma u Wuppertalu, ali na sreću nije bilo povrijeđenih.

Oko 15.55 sati došlo je do urušavanja krova benzinske stanice u Wuppertalu. Na benzinskoj je bilo parkirano 14 automobila, javlja Bild. Jedan vozač u zadnji je trenb uspio pobjeći iz vozila i lakše je povrijeđen.

 

"Cijeli grad je pod vodom", kazao je glasnogovornik njemačke Meteorološke službe.

Prema njegovoj procjeni na području Wuppertala palo je više od 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Za sada nema informacija o žrtvama, ali ima podataka o nekoliko lakše povrijeđenih osoba. Spasilačke službe pokušavaju izaći na teren i intervenirati, ali situacija na terenu im to uvelike otežava.

Bild javlja da je jako nevrijeme pogodilo i Dusseldorf, gdje je padala tuča. Poplavljene su brojne kuće, promet je paraliziran, otkazani su i neki letovi. Meteorolozi su izdali i upozorenje za tornado.

 

#Wuppertal #storm

Objavu dijeli jan (@jan_limbach)  

Jako nevrijeme i u Sloveniji

I dijelove Slovenije danas je pogodilo jako nevrijeme, javlja RTV Slovenija. Najgore je bilo na području Kamnika, sjeverno od Ljubljane, gdje su padali obilna kiša i grad.

Vatrogasci su izašli na teren i odradili 36 intervencija. Zbog obilne kiše aktivirala su se i klizišta te je nekoliko stanovnika evakuirano iz svojih kuća zbog opasnosti od urušavanja.

RTV Slovenija javlja i da je na tom području došlo do udara munja u dvije kuće te su na teren morali izaći vatrogasci. Za sada nema informacija o žrtvama.

Meteorolozi najavljuju da će i tokom noći vremenske prilike biti vrlo nestabilne, ali bi se ujutro trebale smiriti te se sutra očekuje barem djelomice sunčano vrijeme.

Upozorenja na nevremena izdata su za danas za veći dio zapadne i središnje Europe. 

Estofex tako upozorava na mogućnost razvoja jačih grmljavinskih ćelija te lokalno obilnije kiše, ali i na mogućnost nastanka tornada, što se posebno odnosi na dio Francuske, zemlje Beneluksa, Njemačke te zapadni dio Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije