Njemačka i Austrija neće dopustiti Turcima da glasaju o smrtnoj kazni

Hina
Njemačka i Austrija neće dopustiti Turcima da glasaju o smrtnoj kazni
Turskim državljanima koji žive u Njemačkoj i u Austriji neće biti dopušteno glasati na turskom referendumu o ponovnom uvođenju smrtne kazne, rekli su u petak dužnosnici te dvije države

"Politički je nezamislivo da se složimo s glasanjem o stvari koja je protivna našem ustavu i europskim vrijednostima", rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel na konferenciji za novinare.

"Želi li druga zemlja provesti izbore ili glasanje u svojim veleposlanstvima ili konzulatima ovdje u Njemačkoj, za to mora imati odobrenje", rekao je Seibert.

Oko 1,4 miliona turskih državljana u Njemačkoj ima pravo glasati na turskim izborima.

Oko polovica tog broja sudjelovala je na nedavnom referendumu o širenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Martin Schulz, novi čelnik socijalnih demokrata koji se planira natjecati s kancelarkom Merkel na izborima 24. septembra, rekao je ranije da bi dopuštenje Turcima da glasaju o smrtnoj kazni bilo nespojivo s "našim vrijednostima i našim ustavom".   

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz poručio je također u petak da Austrija neće dopustiti da se na njezinu teritoriju provede referendum o uvođenju smrtne kazne, javila je APA.

"Taj referendum neće biti moguće provesti u Austriji", rekao je Kurz koji je pojasnio da je to moguće zahvaljujući međunarodnom pravu koje državi daje mogućnost da u skladu sa svojim teritorijalnim suverenitetom zabrani održavanje stranih referenduma na svojem državnom teritoriju.

Erdogan je u više navrata ponovio da planira prepustiti turskom narodu odluku o tome želi li ponovno uvođenje smrtne kazne u svojoj zemlji. Takav bi potez okončao turske pregovore o priključenju Europskoj uniji.

EU ne dopušta smrtnu kaznu, tako da bi njezino uvođenje Turskoj automatski onemogućilo ulazak u blok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije