Holandske vlasti pokrenule istragu: Kako je Praljak unio otrov

Radiosarajevo.ba
Holandske vlasti pokrenule istragu: Kako je Praljak unio otrov
Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata.

Hina je dobila potvrdu iz izvora bliskih Praljku da je on u međuvremenu preminuo u bolnici u Haagu.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH". Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

senka_nozica_prsc.JPG - undefined

Senka Nožica

Advokatica odbrane Senka Nožica prokomentirala je današnja dešavanja u Haagu i kazala da je neprihvatljivo da Haški sud nema u pripravnosti ljekara, a da sudi za najteže zločine.

"Svi ste vidjeli šta se to desilo u sudnici, Praljkova izjava je bila šokantna. Nemojte od mene da kopate po tim ranama, vidjela sam što i svi vi, jer sjedim okrenuta prema sudu, ne prema njemu. Izražavam sućut njegovoj obitelji, to je previše šokantno da bih se obraćala. Presudu ako uporedimo sa presudom od prošle sedmice, ispada da je Hrvatska kriva za zločinačko udruživanje, a Srbija nije. Nema se tu šta komentirati". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije