Nije mogla sakriti suze: Malala se prvi put nakon šest godina vratila u Pakistan

Fena
Nije mogla sakriti suze: Malala se prvi put nakon šest godina vratila u Pakistan
Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai prvi put se vratila u Pakistan, šest godina nakon što ju je talibanski napadač ustrijelio u glavu, jer se zalagala za obrazovanje djevojčica, javlja Reuters.

Malala nije mogla sakriti suze, prenose reporteri. Stigla je s ocem i mlađim bratom, te se susrela s premijerom Shahidom Khaqanom Abbasijem, prije nego je održala govor na državnoj televiziji.

"Ovo je najsretniji dan u mom životu. Ne mogu da vjerujem da se ovo događa. Inače, ne plačem. Imam 20 godina, ali sam u životu mnogo toga vidjela", rekla je Yousafzai brišući suze sa obraza.

Govorila je o važnosti obrazovanja i naporima njene fondacije koja pomaže djevočicama, često miješajući engleski jezik sa Urdu i Peštu jezicima lokalnog stanovništva.

"Dobrodošla kući. Kada je otišla imala je samo 12 godina, a vraća se kao jedna od najuglednijih državljanki Pakistana", rekao je premijer Abbasi.

Ne očekuje se da će ona putovati u svoj rodni grad Swat, gdje bi joj sigurnost, kako smatraju, bila ugrožena.

"Ona se htjela vratiti u svoje mjesto, ali nije dobila dozvolu iz sigurnosnih razloga",  rekao je jedan od njenih rođaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije