Svijet / New York Times: Trump odobrio napad na Iran, otkazao ga je u zadnji momenat

21. 06. 2019. u 07:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje drona vrijednog 130 miliona dolara, ali ih je otkazao kad su avioni već bili u zraku, objavio je New York Times.

Trump je odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva, kao što su radarski i raketni sistemi, navodi se u izvještaju visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Avioni su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena jer je došla naredba za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznat ni razlog otkazivanja udara, ističe se.

Podsjetimo, američka vojska kazala je jučer da je Iran oborio američki dron dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog prolaza, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, no iranski šef diplomacije optužuje Washington za laž i najavljuje tužbu pri Ujedinjenim narodima.

Trump je u objavi na Twitteru osudio iranski potez, rekavši da je ta zemlja „napravila vrlo veliku pogrešku“.

Američko Ministarstvo obrane objavilo je pak snimku na kojoj se vidi dim nakon što su Iranci srušili njihov dron.

Iran je od Ujedinjenih naroda zatražio da spriječe "nezakonite i destabilizirajuće mjere" Sjedinjenih Država u Zaljevu koje je optužio za kršenje iranskog zračnog prostora i to potkrijepio koordinatama.

NEMA KOMENTARA