Neurolozi otkrili: Moždani poremećaji i kod onih s blažim simptomima COVID-19

Radiosarajevo.ba
Neurolozi otkrili: Moždani poremećaji i kod onih s blažim simptomima COVID-19
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Naučnici su upozorili da se znakovi ozbiljnih i potencijalno fatalnih poremećaja mozga koji su potaknuti koronavirusom, pojavljuju i kod pacijenata s blažim simptomima ili onih koji su se oporavili.

Neurolozi su u srijedu objavili detalje o više od 40 pacijenata oboljelih od COVID-19 u Velikoj Britaniji, čije su se komplikacije kretale od upale mozga i delirija do oštećenja živaca i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom pacijenta.

Slučajevi, objavljeni u časopisu Brain, otkrili su porast akutnog diseminiranog encefalomijelitisa (ADEM).

Prema UCL-ovom Institutu za neurologiju, ovi slučajevi su “skočili” s jednog mjesečno prije pandemije na na dva ili tri sedmično u aprilu i maju. Jedna žena, koja je imala 59 godina, umrla je od komplikacija, piše The Guardian.

Desetak pacijenata imalo je upalu središnjeg nervnog sistema, 10 je imalo bolest mozga s delirijem ili psihozom, osam moždane udare, a dodatnih osam je imalo probleme s perifernim živcima, najčešće dijagnosticiranim kao Guillain-Barré sindrom, imunološka reakcija koja napada živce i uzrokuje paralizu. Fatalna je u 5 posto slučajeva.

"U načinu na koji COVID-19 utiče na mozak vidimo stvari koje nismo vidjeli ni kod jednog drugog virusa do sada”, rekao je Michael Zandi, stariji autor studije i savjetnik u Institutu i University College London Hospitals NHS fondaciji povjerenje.

„Biološki gledano, ADEM ima sličnosti s multiplom sklerozom, ali on je teži i obično se događa jednom. Neki pacijenti ostaju dugotrajno onesposobljeni, drugi mogu postići dobar oporavak ", dodao je.

Slučajevi izazivaju zabrinutost zbog dugoročnih zdravstvenih učinaka COVID-19, koji su neke pacijente s problemima s disanjem i nemoćne još dugo nakon što je virus kod njih nestao. Drugima je ostavio slabost, probleme s pamćenjem, osjećaj utrnulosti.

Jedna pacijentica s koronavirusom opisana u radu, 55-godišnja žena bez povijesti psihijatrijske bolesti, počela se čudno ponašati dan nakon otpusta iz bolnice.

Više puta je navukla kaput i opet ga skinula i počela halucinirati, izvijestivši da je u svojoj kući vidjela majmune i lavove. Ponovno je primljena u bolnicu i stanje joj se postepeno poboljšavalo nakon antipsihotičkih lijekova.

Druga žena, stara 47 godina, primljena je u bolnicu s glavoboljom i ukočenošću u desnoj ruci sedmicu nakon pojave kašlja i groznice. Kasnije je postala pospana i potom nije reagirala, te joj je bila potrebna hitna operacija za uklanjanje dijela lubanje kako bi se ublažio pritisak na natečeni mozak.

"Želimo da kliničari širom svijeta budu upozoreni na ove komplikacije koronavirusa", kazao je Zandi.

Pozvao je sve koji rade s pacijentima koji imaju kognitivne simptome, probleme s pamćenjem, umor, ukočenost ili slabost, da razgovaraju o slučaju s neurolozima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije