Neonacistička turistička atrakcija: Vlada će zaplijeniti rodnu kuću Hitlera

Fena
Neonacistička turistička atrakcija: Vlada će zaplijeniti rodnu kuću Hitlera
Foto: Fena / Arhiv / Adolf Hitler
Austrija će zaplijeniti kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler od privatnog vlasnika kako bi spriječila da postane atrakcija za neonaciste, odlučila je Vlada u utorak.

Vlada pokušava od 1984. godine da kupi kuću u mjestu Braunau u blizini njemačke granice, ali žena koja je posjeduje odbija da je proda.

Nenacisti su obilazili Braunau u proteklim godinama kako bi posjetili kuću bivšeg nacističkog diktatora. Još nije jasno kako će se žuta trospratnica koristiti.

"Pošto ne može birti srušena, ona će biti stavljena u neku vrstu obrazovne namjene", izjavio je vicekancelar i ministar ekonomije Reinhold Mitterlehner.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka želio je da uništi kuću, koja je pod zaštitom kao spomenik kulturnog naslijeđa.

Glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova potvrdila je da se Vlada saglasila oko prijedloga da se zaplijeni kuća. Prijedlog još treba biti odobren u parlamentu, gdje se očekuje da će ga odobriti vladajuća koalicija.

Porodica Hitler iznajmljivala je stan u zgradi u prvoj godini nakon rođenja Adolfa Hitlera 1889. Visoki nacistički zvaničnik kupio ju je tokom Drugog svjetskog rata i otvorio ju je za javnost.

Nakon rata kuća je vraćena prvobitnim vlasnicima. Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljivalo je kuću kao radionicu za hendikepirane osobe.

Vlasnica je, ipak, odbila da adaptira zgradu za hendikepirane osobe i nije se dogovorila s Vladom oko nove namjene ili prodaje, prenosi DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije