Negiranje genocida u Srebrenici moglo bi biti kažnjivo u Kanadi

Radiosarajevo.ba
Negiranje genocida u Srebrenici moglo bi biti kažnjivo u Kanadi
Foto: IGK / Potpisivanje peticije u toku

Institut za istraživanje genocida u Kanadi mogao u odnijeti veliku pobjedu u borbi protiv negiranja genocida.

Naime, nakon dvije usvojene rezolucije o Srebrenici u Kanadskom parlamentu ova ustanova pokrenula je peticiju kojom traže da svi koji budu negirali genocid u Srebrenici budu krivično gonjeni.

"Imajući u vidu pravne odredbe i iz poštovanja za sjećanje na žrtve, trebalo bi da bude nezakonito poricanje genocida u Srebrenici. Uprkos međunarodnim pravnim presudama, kao i komemoracijama u Kanadi i širom svijeta, postoje i oni koji i dalje negiraju genocid u Srebrenici. Pozivamo Vladu Kanade da djelo poricanja genocida u Srebrenici utvrdi kao okrutno, nečovječno i nezakonito i donose zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida", isitču iz Instituta.

 Kanada bi uvođenjem ove odluke bila prva zemlja na svijetu koja bi odlukom Vlade sankcionisala negatore genocida u Srebrenici.

"Peticija se potpisuje 120 dana, do 10. januara 2019. godine i mora imati najmanje 500 potpisa. Sponzor peticije je član Kanadskog parlamenta Brian Masse. Poslije navedenog datuma Masse će pročitati peticiju u Parlamentu koji peticiju šalje ministru vanjskih poslova Kanade odnosno Vladi koja u skladu sa kanadskim propisima zauzima stav svojom odlukom", isitču iz Instituta.

 

Više informacija o peticiji možete dobiti na stranici Instituta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije