NATO: Morat ćemo odgovoriti ako Rusija ne uništi sistem krstarećih raketa

Anadolija
NATO: Morat ćemo odgovoriti ako Rusija ne uništi sistem krstarećih raketa
Foto: nationalinterest.org / Sporni ruski raketni sistem

Sjevernoatlantski savez (NATO) pozvao je u utorak Rusiju da uništi novi raketni sistem prije krajnjeg roka u augustu i sačuva sporazum po kojem su nuklearne bojne glave smještene na kopnu van Evrope, ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom Saveza u regiji.

Ministri odbrane NATO-a razgovarat će o svojim novim koracima zadrži li Moskva raketni sistem koji bi, kako kaže SAD, omogućavao kratkoročne nuklearne napade na Evropu i prekršio Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa - INF iz 1987. godine.

"Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, ali ne vidimo znakove da to Rusija namjerava", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

"Morat ćemo odgovoriti", dodao je on.

Nije ulazio u detalje, ali diplomate kažu da će ministri odbrane razmotriti da nad Evropom leti više američkih borbenih aviona sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, da bude više vojne obuke te da se premjeste američke pomorske rakete, prenosi Al Jazeera Balkans.  

SAD i njegovi NATO saveznici žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva do sada odbijala učiniti.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Washington da traži utrku u naoružanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije