Nastavlja se trgovinski rat između Kine i Amerike

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se trgovinski rat između Kine i Amerike
Foto: Arhiv / Ilustracija / Nova odluka američkog predsjednik Trumpa dodatno zaoštrila odnose

Novim carinama bit će zahvaćeno više od polovine proizvoda koje Kina plasira na američko tržište. Carine se odnose na čak 6000 proizvoda među kojima su odjeća, voće, žitarice, sve vrste ribe i riža dok su neki, poput pametnih satova i dijelova za računala, izuzeti od carina.

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je do kraja zaoštriti trgovinski rat s Kinom donijevši odluku da SAD od 24. septembra nametnu, za početak, 10 posto veće carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara. Carine bi do kraja godine narasle do 25 posto, javlja CNN, prenosi net.hr.

SAD je ove godine već uveo carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Ukupno će, s novim carinama, ovim sankcijama biti zahvaćeno više od polovice proizvoda koje Kina plasira na američko tržište..

Kina je prethodno najavila da će oštro uzvratiti SAD-u u uslučaju uvođenja novih carina, ako one budu uvedene. Na prije uvedene američke carine na kinesku robu, Kina je odgovorila uvođenjem carina na američku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara. S druge strane, Trump je izjavio da je najnovija runda carina odgovor Kini na njene nepravedne trgovinske prakse koje, među ostalim, uključuju subvencije te propise prema kojima inozemne kompanije u nekim sektorima mogu dovoditi lokalne partnere.

Novonametnute carine dovest će do pojeftinjenja američkih proizvoda što bi, smatra se, trebalo potaknuti Amerikance da više kupuju domaće proizvode. Trump je istaknuo kako je cilj osnažiti domaći biznis i dati potporu nacionalnoj ekonomiji, piše net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije