NASA lansira Artemidu: Prva žena na Mjesecu do 2024. godine

Radiosarajevo.ba
NASA lansira Artemidu: Prva žena na Mjesecu do 2024. godine
Foto: Profimedia / Ilustracija

Zvaničnici NASA-e istakli su da su se obavezali da prvu ženu pošalju na Mjesec do 2024. godine i time slave žene lidere.

Govorom na nedavnom događaju koji je organizovan u čast ženskog preduzetništva, zvaničnik NASA-e Jim Bridenstine je ukazao da mu je njegova kćerka motivacioni faktor i da će žene u budućnosti ići na Mjesec.

"Ja imam 11 godina staru ćerku. Želim da sebe vidi kao nekoga ko ima mogućnosti koje sam ima i ja kada sam odarstao", rekao je on.

Trenutno je samo 12 žena astronauta u NASA-i, što je manje od jedne trećine ukupnog broja astronauta. Novi izazovi i prepreke ukazale su se i narušile uopšte mogućnost da NASA u narednom periodu pošalje bilo koga na Mjesec.

Projekat nazvan Artemida, po grčkoj boginji Mjeseca, koštat će u narednih 5 do 6 godina 20 do 30 milijardi dolara, a novac tek treba da se pronađe.

"Jedan od izazova sa kojima moramo da se nosimo jeste politički rizik koji NASA prihvata kada radi projekte na duge staze", rekao je on tom prilikom.

Mišljenje američkog predsjednika Donalda Trumpa za sada je nepoznato, piše Independent. U junu je on insistirao da se NASA fokusira na mnogo važnije misije nego što je slanje žena na Mjesec, kao što je na primjer odlazak na Mars.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije